Kesän turistikaudesta odotetaan vilkasta

0
Kaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laiho-Andersson iloitsee siitä, että kaupunkiin alkoi saapua turisteja heti koulunpäättäjäisviikonlopun jälkeen.

Tämän kesän matkailijamäärien odotukset ovat korkealla Uudessakaupungissa. Jo viime kesä osoitti, että koronaan liittyvät matkustamisrajoitukset houkuttelevat aiempaa enemmän väkeä myös kotimaan matkakohteisiin.

– Uudessakaupungissa on tosi paljon potentiaalia ja kotimaanmatkailu on nouseva buumi. Uusikaupunki löydettiin selkeästi viime kesänä ja samaa toivomme tälle kesälle, Uudenkaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laiho-Andersson kertoo.

Viime kesänä kaupungin suosituimpia kohteita olivat taidetalo Pilvilinna, Wahlbergin museotalo, Bonk-keskus, Pakkahuoneen vierasvenesatama ja Automuseo. Joissakin kohteissa kävijämäärät kasvoivat jopa 20 prosentilla tavalliseen kesään verrattuna.

– Ja matkailijoita tuli selkeästi aiempaa laajemmalta alueelta, Laiho-Andersson kuvailee.

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistyksen eli Suoma ry:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa 65 prosenttia suomalaisista aikoo tänäkin kesänä lomailla kotimaassa.

– Nyt haetaan selkeästi pieniä ja yllätyksellisiä kohteita. Kysyntää riittää pienille idyllisemmille kohteille. Uudestakaupungista löytyy kaupunkimaisuutta, uniikkeja kohteita sekä merta ja luontoa. Koko kaupunki kiinnostavine putiikkeineen on yhtä matkamuistomyymälää, Laiho-Andersson lisää.

Laiho-Andersson listaa kaupungin vahvuuksiksi monipuolisen ja hyvän ravintolatarjonnan sekä keskustaan tai sen liepeille nousseet uudet kokoperheen liikuntamahdollisuudet.

– Skeittipuisto tarjoaa tekemistä lapsiperheille ja padel-kentät aikuisille. Hyvillä sijainneillaan nämä varmasti keräävät turistien huomion. Kaupunkiin on myös nousemassa uusia frisbeegolf-ratoja ja Kalannin radasta on tulossa ihan ammattilaistasoinen, hän toteaa.

Laiho-Andersson iloitsee myös Santtion leirintäalueen uudesta yrittäjästä. Se on iso asia koko kaupungin kannalta.

– Nyt ihan keskustan tuntumaan on muodostunut koko kaupungin kesäkeidas, joka houkuttelee väkeä kauempaankin.

Aiemmin Uuteenkaupunkiin ovat suunnanneet päivämatkalle erilaiset ryhmät ja eläkeläispariskunnat. Tähän on kuitenkin tulossa muutos, joka alkoi näkyä jo viime kesänä.

– Kaupunkiin saapuvat matkailijat ovat aiempaa nuorempia. Emme ole enää pelkästään eläkeläisten paratiisi.

Rauhanpuistoon Alisenkadun puolelle on juhannuksen jälkeen tulossa kosketusnäyttö, josta voi hakea ympäri vuorokauden vinkkejä kaupungin nähtävyyksistä, tapahtumista, ravintoloista sekä yöpymispaikoista.

– Olemme mukana tänäkin vuonna 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjassa ja Uudenkaupungin kärkenä on tälle kesälle se, että olemme Suomen laajin empiretyylinen puutalokaupunki. Kaupunkimme on siis puutalobongarin päiväuni.

Viime kesänä kaupungin matkailusesonki alkoi kesäkuussa ja jatkui syyskuulle. Eniten matkailijoita on kaupungissa aina heinäkuussa.

– Tänä vuonna ensimmäiset yksittäiset matkailutoimistosta polkupyörää vuokranneet kävivät jo huhtikuussa, mutta heti koulujen loppumisen jälkeen alkoi näkyä jo enemmän turisteja, Laiho-Andersson kuvailee.

Viime vuonna peruuntuneet ryhmäopastukset oli siirretty kesäkuulle ja nyt niitä on siirretty elokuulle.

– Luvassa on siis loppukesän ryhmäryysis, mutta varmasti ryhmävarauksia tulee vielä lisää nyt, kun koronarajoituksia purettiin entisestään.

Kaupungin isoista kesätapahtumista on toistaiseksi peruttu vain Merefesti. Tul Toril -tapahtumat käynnistyvät heinäkuussa ja ne jatkuvat syyskuulle.

– Paljon on tullut myös yhteydenottoja, joissa kysytään alueen luontoreiteistä ja Velhoveden kierroksesta. Uudistimme karttaesitteen niin, että nähtävyyksien lisäksi siihen lisättiin myös reittejä ja luontokohteita. Myös Velhoveden rengastiestä on tulossa uusi esite.

Laiho-Anderssonin mukaan kaupungin keskustan hotellien ja airbnbn -huoneiden majoituspaikat alkavat olla jo melko täynnä täksi kesäksi.

– Majoituskapasiteettimme tuntuu ainakin kesäaikaan riittämättömältä, hän lisää.