Kirjasto on jälleen auki – toimintatapoihin pieniä muutoksia

0
Salla Mäkinen (vas.) ja Sari Levón sekä muut kirjaston työntekijät ovat parin viime viikon aikana opetelleet päivittäin uutta käyttöjärjestelmää.

Useamman viikon mittainen kirjastosulku päättyi Uudessakaupungissa tänään perjantaina. Sulun taustalla eivät tällä kertaa olleet koronarajoitteet, vaan kirjaston käyttöjärjestelmään tehdyt muutokset.

– Sulun aikana kirjoja ei ole voitu käsitellä lainkaan eli vaikka kirjaston palautusluukku oli käytössä, niin emme kyenneet kirjaamaan palautettuja kirjoja järjestelmäämme, vs. kirjastotoimenjohtaja Salla Mäkinen kertoo.

Mäkinen myöntää, että kirjastosulku osui sattumalta hieman huonoon saumaan, koska kirjasto on ollut viimeisen vuoden aikana kiinni myös muuton ja koronarajoitusten takia.

– Käyttöjärjestelmän vaihtumisen valmistelutyöt aloitettiin kuitenkin jo useita vuosia sitten ja muutostyöt tehtiin kaikkiin Varsinais-Suomen kirjastoihin samaan aikaan, Mäkinen selventää.

Kirjaston työntekijät ovat vajaan kolmen viikon sulun aikana opiskelleet ahkerasti uutta käyttöjärjestelmää ja muutamia muutoksia näkyy nyt myös kirjaston asiakkaille.

– Jatkossa kirjoja ei voi lainata henkilöllisyystodistuksella, vaan asiakkaalla on oltava kirjastokortti. Käytännön muutos liittyy tietosuojakysymyksiin, kirjaston informaatikko Sari Levón kertoo.

– Asiakas saa jatkossa itse määritellä varaamiensa kirjojen varaustunnuksen. Se on tähän asti ollut tietokoneen määrittelemä numerosarja, mutta sen voi nyt käydä halutessaan muuttamassa vaikka nimimerkiksi, Mäkinen lisää.

Muutoksia tuli myös Vaski-kirjastojen verkkokirjastojärjestelmään. Nyt asiakas voi halutessaan keskeyttää varattujen kirjojen toimittamisen vaikkapa hänen lomansa ajaksi.

– Ja unohtuneen tunnusluvun voi asiakas jatkossa palauttaa myös itse verkkokirjaston kautta sähköpostiin, eikä sitä varten tarvitse erikseen käydä kirjaston tiskillä, Mäkinen sanoo.

Aiemmin muistutuksen lainatun kirjan myöhästymisestä on voinut saada tekstiviestitse, mutta jatkossa sen voi saada sähköpostilla tai kirjeellä, jos sähköpostia ei ole käytössä.

– Varattujen kirjojen noutoilmoitukset tulevat jatkossakin tekstiviestillä, jos asiakas niin haluaa, Mäkinen lisää.

Fakta
Pääkirjaston aukioloajat

Kirjasto on heinäkuun lauantait kiinni, mutta muuten aukioloajat laajenevat siitä, mitä ne ovat kevään aikana olleet. Pääkirjasto on jatkossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin auki kello 10–19.
Tiistaisin ja torstaisin klo 10–17 ja lauantaisin kello 10–14.

Pääkirjaston remontti valmis ehkä ensi keväänä

Uudenkaupungin pääkirjaston remontin piti valmistua jo tänä keväänä. Seuraavan aikataulun mukaan sen piti valmistua tulevana syksynä. Nyt näyttäisi siltä, että kirjasto pääsee muuttamaan omiin tiloihinsa torin laidalle ensi keväänä.

– Remontin urakoitsija olisi tarkoitus kilpailuttaa heti kesän jälkeen ja syksyllä kokoontuva tekninen lautakunta valitsee urakoitsijan. Hankintapäätös sinetöidään Uudenkaupungin kaupunginhallituksessa, kaupungin kiinteistöpäällikkö Rami Arola kertoo.

Arolan mukaan remontin siirtymiselle ei ole yhtä yksittäistä syytä, mutta 1800-luvulla rakennetun vanhan talon puisten lattiarakenteiden tarkempi tarkastelu ja töiden huolellinen suunnittelu vievät aikaa. Remontin kesto on noin kahdeksan kuukautta.

Kirjaston väistötilojen vuokrasopimusta Rauhankadulla entisessä Postin kiinteistössä on jatkettu tämän vuoden loppuun.

– Kirjasto pysyy väistötiloissa niin kauan kunnes saamme oikean kirjastotalon remontin tehtyä, Arola korostaa.

Arola ei osaa tarkkaan sanoa, minkä verran kirjaston remontointiin varattu kokonaisbudjetti kasvaa viivästysten takia. Vuokrasopimuksen jatkuminen joka tapauksessa kasvattaa hankkeen hintalappua.

– Vanhaan kirjastotaloon on purkutöiden jälkeen asennettu väliaikaiset lämmitysjärjestelmät, jotta kiinteistön kunto ei heikkene remontin aikana. Ja pelkkä lämmittäminenkin maksaa, Arola lisää.

Kirjaston kesän lukukisa käynnistyy

Uudenkaupungin kirjaston kesän lukukisa käynnistyy ensi maanantaina. Pääkirjastosta ja kirjastoautoista voi noutaa kaavakkeita, joihin kirjoitetaan kolmen luetun tai kuunnellun kirjan nimi sekä omat yhteystiedot. Lappua vastaan saa kirjastosta paperisen sammakon tai lumpeenkukan, joka laitetaan pääkirjaston lastenosaston seinälle taiteiltuun lumoavaan lampeen. Siksi tämän vuoden lukukisan nimikin on Taikalampi. Eniten kisassa sammakoita tai lumpeenlehtiä kerännyt lukija palkitaan kirjapalkinnolla. Lisäksi kaikkien osallistujien kesken arvotaan palkinto. Lukukisa on käynnissä 21. elokuuta saakka.

Uudenkaupungin kirjaston Instagramista löytyy myös erityisesti nuorille lukijoille suunnattu Lukubingo. Se pyörii Varsinais-Suomen alueen Vaski-kirjastojen yhteistyönä.