Konsta Sjöberg sai tietokirjastipendin

0
Konsta Sjöberg sai yhden keväällä jaettavan valtakunnallisen tietokirjastipendin.

Yksi Suomen tietokirjailijat ry:n yhdessä Laura Jäntion säätiön kanssa jakama tietokirjastipendi myönnettiin tänä vuonna Uuteenkaupunkiin. Sen saa hakemuksesta toisen asteen opiskelija tunnustuksena ahkerasta tietokirjojen lukemisesta tai kuuntelemisesta. Konsta Sjöberg, tunnetko täyttäväsi stipendin vaatimukset?

– No joo, kyllä minua kiinnostaa tietokirjallisuus. Kirja on OK ja luen kyllä kirjoja, mutta varsinkin viime aikoina olen ennemminkin kunnellut niitä, sillä samalla voi vaikka ajaa nurmikkoa tai käydä lenkillä, Konsta sanoo.

Uudessakaupungissa koko ikänsä asunut 18-vuotias Konsta on lukiossa, syksyllä alkaa kolmas ja viimeinen vuosi. Muutenkin hänen tulevaisuudensuunnitelmansa ovat selvät.

– Syksyllä kirjoitan kaksi ainetta, keväällä loput, sitten menen armeijaan ja yritän Tampereelle AMK:n englanninkieliseen International Business -koulutukseen. Sen jälkeen on ajatuksissa lähteä ulkomaille töihin ja suorittaa siellä myös jatko-opintoja.

Konsta sanoo, että välivuosikin voisi olla kiva, mutta kun suunnitelmat ovat selvät ja motivaatio kunnossa, niin sitä haluaa päästä mahdollisimman nopeasti eteenpäin.

Tietokirjallisuudessa Konstalla ei ole mitään erityistä suosikkialaa vaan kaikki mielenkiintoinen kiinnosta, vaikkapa tähtitiede. Ehkä eniten hän on vuoden aikana lukenut ja kuunnellut filosofiaa ja psykologiaa.

– Ne vaan ovat niin mielenkiitoisia, jotkut filosofiset ongelmat ja niiden pohtiminen eri suunnilta ja omien mielipiteiden perusteleminen pakottaa ajattelemaan laajasti.

Lukio on sujunut hyvin, paitsi että etäopiskelu ei ole ollut Konstan mieleen. Hän kokee saavansa paljon enemmän koulussa.

– Jo se, että pitää mennä kouluun luo sellaisen oppimiseen soveltuvan fiiliksen ja sitten opettajan ja muiden oppilaiden yhteisö siinä ympärillä sopii ainakin minulle hyvin.

Viimeistä lukiovuotta hän on jo alkanut valmistella. Ensimmäisinä kirjoitusvuorossa syksyllä ovat englanti ja historia ja Konsta lyö kaksi kärpästi yhdellä iskulla kuuntelemalla englanninkielisiä historiaa käsitteleviä podcasteja.

– Mutta kyllä kesällä pitää myös lukea koulun historiakirjoja ja tehdä vaikka vanhoja englannin yo-tehtäviä.

Koko kesä kuluu kuitenkin ensimmäistä kertaa töissä. Konsta pääsi kaupungille kiinteistötietokannan päivitykseen mittailemaan rakennuksia.

– Kuulostaa mielenkiintoiselta eikä tässä vaiheessa oikein voi toivoakaan tulevaan opiskeluun liittyvää työtä. Pääasiassa on pääsi töihin, se on kuitenkin kaikki plussaa.

Konsta pääsee myös ensimmäistä kertaa äänestämään kuntavaaleissa ja aikoo käyttää äänioikeutta.

– Ehdokasta en ole vielä valinnut, jäljellä on muutama vaihtoehto, joista teen lopullisen valinnan.

Ihan suunnitelmien mukaan ei kevät ole mennyt. Konsta tuli haastatteluun TPS-lippis päässä, ja TPS:n finaalitappio tietenkin kismittää.

Haastattelupäivänä Suomi pelasi jääkiekon maailmanmestaruudesta ja meillä molemmilla oli vahva usko Suomen voittoon, mutta sekään ei toteutunut.

Mutta se on vain jääkiekkoa.