Koronatilanne U-soten alueella näyttää tällä hetkellä rauhalliselta, eikä taudin intialaisvariantista tullut pelättyä tartuntarypästä. Sitä, mistä intialaismuunnos kaupunkiin pari viikkoa sitten tuli, ei olla pystytty jäljittämään.
Keskiviikon tietojen mukaan U-soten yhteistoiminta-alueen viidessä kunnassa on todettu pandemian aikana yhteensä 298 koronavirustartuntaa. Uudessakaupungissa tartuntoja on todettu 231, Vehmaalla 17, Taivassalossa 20, Kustavissa 14 ja Pyhärannassa 16. Alueella on vielä voimassa leviämisvaiheen koronasuositukset.
Maakunnallinen koronakoordinaatioryhmä päätyi tiistaina suosittamaan, että Varsinais-Suomi palaa koronan kiihtymisvaiheeseen perjantaina, jos tilanne pysyy hyvänä.
Koordinaatioryhmän puheenhohtaja Mikko Pietilä toteaa, että Varsinais-Suomi on ensi kertaa viime loppusyksyn jälkeen tilanteessa, jossa leviämisvaiheen yksikään kriteeri ei enää täyty.
– Hyvä kehitys on jatkunut jo pitkään, minkä vuoksi ryhmämme teki ehdollisen päätöksen jo ennakoivasti. Otamme perjantaina 4. kesäkuuta käyttöön lievemmät suositukset, jos mitään notkahdusta ei siihen mennessä ilmene, Pietilä sanoo.
Lievempien suositusten käyttöönotto vaatii Lounais-Suomen Aluehallintoviraston päätöksen. Ravintolarajoitusten muutoksista päätetään valtioneuvoston asetuksella.
– Viestimme ennakoivalla päätöksellä sitä, että varsinaissuomalaisten arkea ja elinkeinoelämää halutaan avata viipymättä, kun epidemiatilanne sen sallii. Koronakoordinaatioryhmä pyrkii parhaansa mukaan mahdollistamaan varsinaissuomalaisten alkukesän juhlat, tapahtumat ja lomat, hän lisää.
U-soten alue siirtyy kiihtymisvaiheen suosituksiin perjantaina, mikäli muukin Varsinais-Suomi näin tekee. Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kuitenkin korostaa, että Uusikaupunki on maakunnan neljänneksi pahin koronakunta.
– Kaupungin ilmaantuvuusluku on yli 70, Rantanen sanoo.
Varsinais-Suomen alueella on koronan ilmaantuvuusluvun keskiarvo ollut viime perjantaista lähtien ollut alle 50 tapausta 100 000 ihmistä kohden viimeisen kahden viikon aikana. Testatuista henkilöistä alle kahdella prosentilla on todettu tartunta.
Varsinais-Suomessa edelleen brittimuunnos ovat merkittävin koronaviruksen muoto. Intian muuntoviruksen osuus on lievässä kasvussa.
– Tapausmäärät ovat olleet johdonmukaisesti laskussa jo pitkään. Suurimmaksi tartunnan lähteeksi on noussut matkustus, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Esa Rintala sanoo.
Koronakoordinaatioryhmä linjasi suosituksia, jotka tulevat voimaan perjantaina 4. kesäkuuta, jos Varsinais-Suomi palaa kiihtymisvaiheeseen. Tällöin poistuisivat tilaisuuksien henkilömäärien ylärajat. Maskisuositus pysyy voimassa. Ihmisten suositellaan edelleen pitävän välimatkaa toisiinsa.
– Pääsääntönä on, että tarkan lukumäärän sijasta tärkeintä on järjestää tilaisuudet siten, että yli 10 hengen sisätilojen tilaisuuksissa ja yli 50 henkilön ulkotilojen tapahtumissa on voitava tosiasiallisesti välttää lähikontaktit, Mikko Pietilä sanoo.
Fakta
Rokotustilanne U-sotessa
Ugin väestöstä ensimmäisen rokotteen on saanut 7 282 henkilöä eli 46,8 % väestöstä.
Ugissa on saanut kaksi rokotetta 1 235 henkilöä eli 7,9 % väestöstä.
Kustavi väestöstä ensimmäisen rokotteen on saanut 590 henkilöä eli 61,4 % väestöstä.
Kustavissa kaksi rokotetta on saanut 70 henkilöä eli 7,3 % väestöstä.
Pyhärannan väestöstä ensimmäisen rokotteen on saanut 893 henkilöä eli 44,9 % väestöstä.
Pyhärannassa kaksi rokotetta on saanut 177 henkilöä eli 8,9 % väestöstä.
Taivassalon väestöstä ensimmäisen rokotteen on saanut 869 henkilöä eli 51,8 % väestöstä.
Taivassalossa kaksi rokotetta on saanut 246 henkilöä eli 14,7 % väestöstä.
Vehmaan väestöstä ensimmäisen rokotteen on saanut 1054 henkilöä eli 46 % väestöstä.
Vehmaalaisista kaksi rokotetta on saanut 210 henkilöä eli 9,2 % väestöstä.
U-sotessa yli 70-vuotiaiden rokotuskattavuus on keskimäärin 90 %.
Kustavin yli 80-vuotiaiden rokotuskattavuus on 98,7 %.
Lähde: U-sote
Kokoontumisrajoitukset lieventyvät Varsinais-Suomessa
Varsinais-Suomen kokoontumisrajoituksia muuttuivat tiistaina. Rajoituksiin tuli helpotuksia. Lounais-Suomen aluehallintoviraston alueella voi 16.6. asti järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin sisätiloissa osallistuu enintään 10 henkilöä ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa 50 henkilöä. Tämä sallitaan, jos osallistujien on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Ulkotiloissa yleisömäärää voidaan nostaa jakamalla yleisö lohkoihin tietyin reunaehdoin.
Tilaisuuteen osallistuva yleisö voidaan sijoittaa omille istumapaikoille tai omille alueille ulkotiloissa enintään 50 henkilön erillisiin katsomolohkoihin tai yleisölle tarkoitettuihin alueisiin. Jokaiselle lohkolle on oltava omat kulkureitit ja tapahtumahenkilökunta sekä palvelut, kuten mahdolliset tarjoilupalvelut ja saniteettitilat. Lisäksi käytössä olevien lohkojen välille on järjestettävä selkeä suojavyöhyke.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto tarkastelee epidemiatilanteen muuttumista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueellisen koronaryhmän kanssa. Mahdolliset uudet päätökset tehdään tarkastelun jälkeen mahdollisimman pian ja kun se on alueen epidemiatilanne huomioiden turvallista.