Koronatilanne paranee yhä – perustasolle siirtymistä harkitaan ensi viikolla

0
Lahjakortin saa, kun hankkii kaksi rokotusta.

Varsinais-Suomi on nyt ollut vajaan viikon ajan koronan kiihtymisvaiheessa. Alueen koronakoordinaatioryhmä harkitsee sitä, että perustasolle siirryttäisiin ensi viikolla.

– Tilanne on jatkanut kehittymistään parempaan suuntaan ja toivon tämän säilyvän. Tällöin voimme mahdollisesti ensi viikolla siirtyä perustasolle, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä .

Sairaanhoitopiirissä tehtyjen positiivisten koronatestien osuus on nyt 0,6 prosenttia, kun se viime viikolla oli 1,1, prosenttia. Todetuista koronatapauksista lähes puolet on peräisin ulkomailta.

Sekä lasten ja nuorten, että aikuisten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa ottaen huomioon terveysturvalliset käytännöt. Rajoituksia henkilömäärään aikuisten ja lasten harrastuksissa ei ole.

Yleisötilaisuuksien rajoitukset on määritellyt Lounais-Suomen aluehallintovirasto (AVI). Kuorolaulua sisätiloissa tulee vieläkin välttää. Ulkotiloissakin suositellaan turvavälien säilyttämistä.

Jos saapuu Suomeen maasta, joka katsotaan riskimaaksi koronaviruksen takia, on hakeuduttava koronatestiin, paitsi, jos on todistetusti sairastanut koronainfektion alle puoli vuotta aiemmin.

Riskimaiksi katsotaan maat, joissa koronavirustaudin ilmaantuvuus on yli 25 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana. Esimerkiksi Virossa ilmaantuvuus on edelleen yli 100 ja Ruotsissa yli 300.

– Jotta saamme tilanteen säilymään näin hyvänä, pitää matkoilta palattaessa käydä koronatestissä ja pysyä omaehtoisessa karanteenissa siihen asti, kun on saanut tuloksen, Pietilä sanoo.