Kukkakaupasta lifestyle-liike–Ulpukka syntyi 30 vuotta sitten Ihoden postitoimistoon

0
Uudenkaupungin liikkeessä asiakkaita palvelevat Monika Pethman, Elli Nyyssönen ja Marika Nyyssönen.

Uusikaupunki

Aina elämä ei mene niin kuin ajattelee, mutta silti asiat kääntyvät onnekkaasti. 90-luvun alkupuolella posti aloitti saneeraukset ja postitoimipaikkoja suljettiin. Postitoimipaikassa työskennellyt Ulla Vainio vuokrasi postin tilat ja perusti liikkeen nimeltä Kukka ja Lahja Ulpukka.

Ensimmäiset vuodet Ulpukka oli lähinnä kukkakauppa. Nyt Ulpukka on lifestyle -liike, jossa myydään myös sisustustavaraa ja merkkivaatteita. Pääliike on Uudenkaupungin keskustassa Alisellakadulla. Laitilassa on outlet-myymälä, jossa myydään poistotuotteita.

– Yrityksen kasvussa on ollut useita välivaiheita. Liike muutti Ihodesta Laitilaan ja sieltä Eurantieltä 2007 Uuteenkaupunkiin Rantakadulle. Tila oli hyvin pieni, vain 25 neliötä ja sitä kutsuttiinkin sisustuskioskiksi, Vainion tytär ja nykyinen yrittäjä Marika Nyyssönen kertoo.

Rantakadulta Ulpukka muutti Sepänkadulle noin sadan neliön liiketilaan ja kahdeksan vuotta sitten liike kotiutui Alisellekadulle yli 300 neliön tilaan.

– Sijainti on hyvä, lähellä toria ja rantaa.

Marika Nyyssönen vastaa yrityksen toiminnasta, mutta Ulla Vainiokin käy yhä vielä töissä. Vaikka äiti nauttii eläkepäivistä, hänestä on mukava välillä palata töihin hinnoittelemaan tuotteita. Hän vastaa myös outletin toiminnasta.

Liikkeessä on myös kolmatta polvea, tyttärentytär Elli Nyyssönen käy auttamassa kaupassa.

– Ellille aina korostan, että opiskelee niin pitkälle kuin ikinä haluaa. On hyvä kerryttää tietoa, kun ei tiedä, mihin tämä maailma menee, Marika Nyyssönen sanoo.

Elli opiskelee Helsinki Design Schoolissa. Pukeutuminen ja sisustaminen kiinnostavat siis myös häntä.

Ulpukka täytti 30 vuotta kesäkuun alussa. Kaupassa oli synttäriviikolla kuhina, sillä valmistujaiset ja ylioppilasjuhlat toivat asiakkaat ostoksille. Marika Nyyssönen sanoo, että tuntuu kuin korona olisi lisännyt kivijalkaliikkeen arvostusta.

– Verkkokauppa ja kauppakeskukset ovat viime vuosina vetäneet asiakkaita, mutta korona muutti tilanteen. Kivijalkaliikkeessä asiointi olikin turvallisempaa.

Yrittäjä miettii, miten tilanne tästä etenee. Ulpukalla ei ole verkkokauppaa, vaikka etenkin mökkiläiset ovat sitä kyselleet. Marika Nyyssönen suhtautuu verkkokauppaan myönteisesti, mutta kun ei vain aika riitä kaikkeen.

– Tilauksia tulee sosiaalisen median kautta.

Sisäänostot ovat yrittäjän kannalta kaikkein tärkeimpiä. Kun kauppias tuntee asiakkaansa, hän tietää, mikä menee kaupaksi. Ulpukan naiset tuntevat todella hyvin asiakkaansa. Kun lahjaa paketoidaan sellofaaniin, samalla vaihdetaan kuulumiset. Marika Nyyssönen sanoo, että kivijalkaliikkeessä on tärkeää, että yrittäjä näkyy kaupassa.

– Ei tästä lomalle lähdetä. Kun viime vuonna korona sulki liikkeen, ei sitäkään lomana ajatella. Huoli tulevasta oli niin suuri.

Korona on ollut yrityksen 30-vuotisen toiminnan aikana kaikkein suurin haaste. Kun mökkiläiset tulivat tänä keväänä, he ovat todenneet, että onneksi Ulpukka on yhä paikoillaan.