Kustaan päivän perunat ja silli

0
Kotirouvan silli tarjotaan uuden perunan kanssa.

Anoppi oli syntynyt 6.6., mutta päivän juhlallisuudet jäivät yleensä aina vähäisiksi, sillä sama päivä, Kustaan päivä, oli kiireinen päivä pelloilla.

Vanhan sanonnan mukaan “Kustaa perunat maahan heittää ja Matti viimeiset ylös ottaa.” Appeni kotikonnuilla, Satakunnassa, sama päivä oli myös perinteinen ohran kylvöpäivä. Samoin aika oli otollinen pellavan kylvölle.

Hämeessä päivä oli vihoviimeinen päivä päästää karja laitumelle. Varsinais-Suomessa Kustaan päivän aikoihin lapset jättivät kengät eteiseen ja koko kesä kuljettiin paljain jaloin, vasta syksyn tullen kengät otettiin taas käyttöön. Kustaan päivästä alkoi myös uintikausi.

Kesäkuun alkupuolella ilmat alkavat viimeistään lämmetä ja Eskon päivänä on jo kesän tuntua ja lämpöä. Viljelysten suurin pelko, hallanvaara, ei enää yleensä pääse puraisemaan satoa. Toisaalta vanha kansa pystyi tarkistamaan kesäkuun alun sään jo vuodenvaihteessa, silloin nimittäin uskottiin sanontaan “jos usvaa uunnavunna, niin on halla heinäkuussa.”

Appiukon, maatalon pojan, viljelyksillä kasvatettiin paljon perunaa, mutta myös lanttua ja punajuurta. Ja kateutta aiheuttavat määrät porkkanaa. Talven aikana porkkana käytettiin “porkanin” valmistamiseen, eli mehulingolla porkkana puristettiin kuohkeaksi juomaksi. Välillä porkkanaa riitti myyntiin asti.

Nyt ei kuitenkaan jäädä ihmettelemään perunan kasvua, vaan ostetaan varhaisperunaa torilta tai kaupan laareista. Joka tapauksessa on juhlan aika, jos ei anopin vuoksi, niin koulujen päättymisen kunniaksi.

Tarjolle laitetaan uutta perunaa ja kotirouvan silliä haarukan nokkaan. Sunnuntailounaan jälkeen, vasta appiukon päivälevon jälkeen, laitetaan kahvikupit ja jotain makeaa pöytään.

Kotirouvan silli


600 g matjessillifileitä

1 dl suolakurkkua kuutioituna

2 dl creme fraichea

0,5 dl majoneesia

3 rkl ketsuppia

0,5 tl sriracha-kastiketta

1 puntti tilliä

Liota sillifileet tarvittaessa ennen käyttöä.

Leikkaa fileet suupalan kokoisiksi paloiksi. Pilko suolakurkku pieniksi kuutioiksi.

Sekoita ketsupin joukkoon sriracha.

Sekoita creme fraiche, majoneesi ja ketsuppi ensin keskenään hennon vaaleanpunaiseksi, sitten pyörittele joukkoon silli ja suolakurkku. Lopuksi sekoita mukaan tillisilppu, mutta jätä osa kauniiksi koristeeksi tarjoilukulhoon.

Tämä herkku on valmis heti kannettavaksi ruokapöytään.

On myös syntymäpäivän jälkeisiä aamuja, jolloin sillivoileipä on päivän pelastus.

Tiina Perähannu-Silvola