Laura Kontu on kokoomuksen ääniharava

0
Laura Kontu on uusi uusikaupunkilainen, joka nousi samalla kokoomuksen paikalliseksi äänikuningattareksi 187 äänellä.

Kaupungin toiseksi suurimmaksi puolueeksi näissä kuntavaaleissa nousi kokoomus. Kokoomuksen äänikuningatar on uusi uusikaupunkilainen Laura Kontu, joka sai 187 ääntä.

– Äänimäärän suuruus tuli täytenä yllätyksenä. Olin sunnuntai-illan epäuskon ja hämmennyksen tilassa jo ennakkoäänten julkaisun jälkeen. Toki toivoin ja uskoin läpimenooni koko vaalityön ajan, mutta en missään vaiheessa edes ajatellut, että saisin eniten ääniä koko paikallisesta puolueesta, Kontu kuvailee.

36-vuotias Kontu on koulutukseltaan psykologi ja hän on nyt äitiyslomalla Valmet Automotiven henkilöstön kehittämispäällikön tehtävistä. Autotehtaalla hän aloitti työt vuonna 2016. Vaikka hän siirsi kirjansa kaupunkiin vasta viime vuonna, niin hän on viettänyt aikaa ja seurannut kaupungin tapahtumia jo vuodesta 2018.

– Moni uusista poliitikoista nousi sihy-äänillä valtuustoon. Ihmettelen, miten systeemi voi olla niin rikki, että yksimielistä sihy-päätöstä arvostellaan vuosikausia vielä päätöksenteon jälkeenkin. Nyt äänestäjät valinnoillaan osoittivat, että keskustelun on jatkuttava, vaikka itse en ole tehtyjä päätöksiä enää valmis purkamaankaan.

Kontu on aiemmin vaikuttanut Turun kuntapolitiikassa kahdella eri kaudella. Ensimmäisenä kautenaan 2013-2017 hän oli varavaltuutettuna ja liikuntalautakunnassa. Kaudella 2017-2021 hän vaikutti Turun pelastuslautakunnassa ja kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Kausi jäi kuitenkin kesken Uuteenkaupunkiin muuton takia viime vuonna.

– Appiukkoni on keskustan pitkäaikainen valtuutettu Mauri Kontu. Hän houkutteli minua oman puolueensa ehdokkaaksi, mutta olin jo Turussa kokoomuksen jäsenenä, joten en edes harkinnut vaihtavani puoluetta. Vaikka edustamme eri puolueita Maurin kanssa, niin olemme hyvissä väleissä ja monissa kysymyksissä samoilla linjoilla.

Kontu kokee, että psykologitaustasta on hyötyä myös kunnallisessa päätöksenteossa. Hän korostaa, että psykologin koulutus on ihmisen käyttäytymisen tutkimista ja sen selvittämistä, mikä ihmisiä motivoi ja mikä ajaa tekemään tiettyjä asioita. Tälle näkökulmalle on tarvetta myös kuntapolitiikassa.

– Koen ulkopuolisen näkökulmasta, että Ugissa on hyvin tulehtunut ilmapiiri päättäjien kesken ja olen yrittänyt hahmottaa syitä sen taustalla. Tosin osa istuvista valtuutetuista ei näe asiaa samalla tavoin kuin minä. Myös tätä ristiriitaa yritän selvittää.

Tulevista paikkaneuvotteluista Kontu ei lähde tekemään ennusteita, mutta hän kokee omimmaksi kaupunginhallituksen jäsenyyden, toki hän on kiinnostunut myös lautakuntien puheenjohtajapaikoista.

– Suhtaudun nöyrästi kaikkeen annettuun, koska olen niin uusi poliitikko kaupungissa. Vaikka minulla on vielä opittavaa paikallisessa päätöksenteossa, niin en aio väistää vastuuta, Kontu toteaa.