Miksi naapurikunnissa rokotetaan jo nuorempaa väkeä?

0
Lahjakortin saa, kun hankkii kaksi rokotusta.

Laitilassa on jo toukokuun viimeisestä viikosta lähtien annettu koronarokotteita jo kaikille yli 16-vuotiaille ja Raumallakin rokotetaan jo 30-vuotiaita. Miksi Uudessakaupungissa rokotetaan vasta yli 40-vuotiaita ja riskiryhmään kuuluvia, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen?

– Uusikaupunki on ikärakenteeltaan väärinpäin oleva kolmio. Ikääntyneiden osuus väestöstä on merkittävästi suurempi kuin esimerkiksi Turussa tai jopa Laitilassa, jossa ikäryhmät ovat kooltaan tasaisempia.

Onko kaupungissa varmasti noudatettu THL:n rokotusjärjestystä ja annettu kaikki saadut rokotteet?

– Olemme noudattaneet tarkasti valtakunnallista rokotusten etenemisjärjestystä ja kaikki rokotteet on pistetty, mitä U-soten alueelle on saapunutkin. Suurin huoli on nyt se, etteivät työikäiset ole käyneet hakemassa rokotuksia niin innokkaasti kuin pitäisi, Rantanen vastaa.

U-soten alueella ensimmäisen rokotuksen on viime viikon loppuun mennessä saanut liki 63 prosenttia kustavilaisista, yli 45 prosenttia pyhärantalaisista, liki 53 prosenttia taivassalolaisista, liki 48 prosenttia uusikaupunkilaisista ja yli 48 prosenttia vehmaalaisista. Olemmeko valtakunnallista keskitasoa?

– U-sotessa on oikeasti hyvä rokotustahti. Esimerkiksi Turussa ensimmäisen rokotteen on saanut yli 45 prosenttia väestöstä.

Toisen rokoteannoksen on saanut U-soten alueella keskimäärin 11,5 prosenttia väestöstä. Olemmeko siinä jäljessä?

– Eroa ei juuri ole, koska esimerkiksi Turussa toisen annoksen on saanut 12,8 prosenttia väestöstä.

Tällä viikolla U-soten alueella rokotetaan 40-vuotiaita ja sitä vanhempia. Koska seuraava ikäluokka otetaan rokotettavaksi?

– 30-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokotukset aloitetaan ensi viikolla. Ajat avautuvat varattavaksi perjantaina. Tällä viikolla rokotuksia annetaan U-soten alueella 1 270 annosta, joista 667 annosta ensimmäisen rokotteen saaville. Rokotuksia ei kannata siirtää, eikä jättää väliin. Kannattaa muistaa, että kyseessä on kevään ja kesän tärkein projekti, Rantanen toteaa.