Miksi vesijohtoverkossa ei riittänyt vesi juhannuksena?

0
Juhannuksena Pyhämaan suunnalla vesiverkoston paine pääsi laskemaan suuren kulutuksen seurauksena.

Juhannuksena Pyhämaan keskustassa ja Kettelin alueella oli huono paine vesijohtoverkossa. Mistä tämä johtuu Uudenkaupungin veden vesihuoltopäällikkö Kim Westerholm?

– Uudenkaupungin vettä jouduttiin juhannuksen aikana jakamaan Pyhärantaan asti. Normaalistikin Pyhärantaan toimitetaan vesi enimmäkseen Uudestakaupungista ja osittain Raumalta. Nyt juhannuksena Rauman suunnasta jostain syystä suljettiin veden toimitus hetkeksi, jolloin kaikki vesi tuli Ugista. Varsinainen ongelma oli kuitenkin se, että Pyhämaan keskustan ja Kettelin alueen vedenkulutus oli Juhannuksena 4–5 kertaa se, mitä normaalina kesäviikonloppuna on. Verkostoa ei ole mitoitettu tällaiselle kulutukselle. Vedenpaine siis laski, koska kulutus oli liian suuri verkoston mitoitukseen nähden.

Maksaako Pyhäranta sinne toimitetusta vedestä?

– Maksavat ihan joka litrasta.

Miksi vaikutti siltä, ettei vettä lopulta riittänyt edes Pyhämaahan saakka?

– Juhannuksena oli hyvät kelit ja väkeä oli paljon mökkeilemässä. Yhtäkkiä vesijohtoverkostosta täytettiin paljuja ympäri aluetta ja veden paine laski, koska kulutus nousi yhtäkkiä liian suureksi verkoston mitoitukseen nähden. Normaalisti Pyhämaan verkostoa joudutaan huuhtelemaan, jotta vesi ei jää seisomaan verkostoon.

Onko tämä uusi ongelma?

– Ei ole. Sama ongelma on ollut vuosikausia esimerkiksi Kustavin ja Taivassalon suunnalla. Sinne ei ole juhannuksena vuosikausiin riittänyt vettä, mutta tämän korjaamiseksi on Pinipajuun rakennettu alavesisäiliö yhteishankintana Taivassalon veden ja Kustavin kunnan kanssa. Emme tänäkään juhannuksena pystyneet toimittamaan kaikkea sinne suuntaan tarvittua vettä. Veden kulutus Kustavissa ja Taivassalossa oli noin kolminkertainen normaaliin tilanteeseen nähden.

Miten tilanteen voisi ratkaista?

– Ei juhannuksen kulutuspiikin takia voida lisätä verkon alavesisäiliöiden määrää, koska veden kulutus laskee jälleen mökkisesongin jälkeen ja sen jälkeen vesi jäisi seisomaan verkkoon. Seisoneen veden laatu heikkenee. Parannustoimenpiteitä on kuitenkin suunnitteilla niin meidän kuin Pyhärannankin toimesta. Uudenkaupungin vesi toteuttaa oman muutoksensa vielä tämän vuoden aikana. Tärkeää olisi myös se, että vedenkulutusta tasattaisiin myös juhannusta edeltäville päiville siten, että esimerkiksi saunan padat ja paljut täytettäisiin jo viikolla.