Missä viipyy uimapaikka?

0

Ihanaa, että täällä voi skeittailla. Ihanaa, että voi hiihtää. Ihanaa, että kaupungista on kehittymässä loistava kuntoilu- ja urheilukaupunki. Mutta yksi puuttuu ja se on uimapaikka. Joka puolella välkkyy meri, mutta mistään ei aikuinen pääse uimaan. Uimahalli ei vastaa kesäistä uimapaikkaa.

Santtiossa on loistava ranta lapsille. Mummolaituri on nimensä mukaisesti kuin kylän laituri ilman mukavuuksia. Laiturin kunnosta ei tiedä ovatko aallot sen vieneet vai onko paikoillaan. Vuodesta 1985 olen tämän lehden palstoilla kirjoittanut kunnollisen uimapaikan tarpeellisuudesta, ja valittanut mummolaiturin kuntoa. Välillä se on kunnostettu, välillä ei. Pukukoppia ei ole vessasta puhumattakaan. Se on villi ranta, josta kukaan ei ole vastuussa.

Mutta nyt alkaa todella nyppiä kaupungin kehuskelu upeilla kuntoilumahdollisuuksilla. Kaikki muu on upeasti reilassa, mutta uinti puuttuu. Aina vastataan, että täällä OLI Ykskoivun ranta. OLI ammoin Hepokarin uimala. Ne OLIVAT kauan, kauan sitten, mutta Ykskoivun rantakin oli enemmänkin lasten ranta, jos oikein muistan.

Kävelin Sorvakon ympäri – mistään ei pääse uimaan. Tutkin Ykskoivun. Kaikki rannat ovat yksityisiä. Kävelin Kaupunginlahden käyttämättömän pohjukan, ”umpisuolen”. Löysin rappuset veteen, mutta uimaan ei uskalla mennä, ties mitä mutaa sieltä löytyy.

Nykytekniikalla ”umpisuoleen” saisi fantastisen uimakeitaan ja tekniikka on jo olemassa. Käykää Helsingissä katsomassa. Presidentin linnan edessä on kaksi merivesiallasta, joissa voi uida ympäri vuoden. Altaat ovat herättäneet suurta ihastusta ja niitä on jo tilattu ulkomaita myöten. Kaupunginlahden perukka sopisi altaalle hyvin ja talvella avantouimaritkin hytisisivät onnesta.

Uudet kunnallisvaaliehdokkaat, muistakaa uimarit.

Pirkko Arstila