Miten löytää hyvä ehdokas?

0

Viimeiset kaksi viikkoa moni on etsinyt itselleen sopivaa ehdokasta ja omaan ajatusmaailmaansa sopivaa ryhmää. Kahdeksan vuoden kokemuksella annan teille muutaman vinkin, mistä tunnistaa hyvän ja luotettavan ehdokkaan.

Helpoin ryhmä ovat ne ehdokkaat, jotka istuvat parhaillaan valtuustossa. Valitettavasti yksikään vaalikone ei kysy, mitä ehdokas on saanut kuluvalla vaalikaudella aikaiseksi. Suosittelen tutkimaan, minkälaisia puheenvuoroja ehdokkaat ja heidän edustamansa ryhmät ovat käyttäneet. Kriittisiä puheenvuoroja on helppo käyttää, mutta kun alat tutkimaan saman henkilön tekemiä rakentavia ehdotuksia, valinta helpottuu huomattavasti, sillä jäljelle jää kovin vähän vaihtoehtoja. Samalla kannattaa uhrata muutama minuutti sille, että tutkii, milloin ehdotuksia ja puheenvuoroja käytetään. Kokoomuksen uusi ryhmäpuheenjohtaja aloitti vaalikampanjansa näkyvästi valtuustossa kritisoimalla allekirjoittanutta valtuuston toimintakulttuurista, hänellä oli halua ja ideoita valtuustotyön kehittämiseen. Samainen henkilö on istunut neljä vuotta valtuustossa tekemättä yhtään konkreettista kehittämisehdotusta, kritiikki, ideat ja puheripuli iski yllättäen näin vaalien alla. Vaalien läheisyys sai hänet myös unohtamaan kokonaan vaalikauden alussa ryhmäpuheenjohtajien tekemän hienon yhteistyön, jolla saavutettiin yhteisymmärrys mm. uudesta organisaatiomallista. Poliitikon muisti on joskus kovin lyhyt.

Yleensä vaalien teemana on muutos, olipa kyseessä ryhmä tai puolue. Uudet ehdokkaat ovat aina kiehtova valinta ja heidän kohdallaan on kyse juuri muutoksen mahdollisuudesta. Toinen kiinnostava valinta on ns. yhden asian ehdokkaat – nämä eivät todellakaan ole sihy-vaalit. Tulevan valtuuston päätöksistä suurin osa koskee jotakin muuta kuin sihyä, joten ehkä kannattaisi etsiä mahdollisimman monipuolista ehdokasta. Hyvä ominaisuus ehdokkaassa on myös se, että hän uskaltaa vastata, että ei tiedä, mutta ottaa selvää ja lupaa palata asiaan. Yksittäinen ehdokas voi tehdä kunnan päätöksenteosta erittäin vaikeaa – jos kansa haluaa vakauden ja kehityksen sijaan sirkushuveja, kannattaa valita juuri kaikkea vastaan ja kaikkea kritisoivia ehdokkaita. Valitettavasi nämä ehdokkaat saavat usein myös varsin paljon medianäkyvyyttä ja he saavat politiikan tekemisen näyttämään joltain muulta kuin mitä se todellisuudessa on.

Ei ole olemassa sitoutumattomia ryhmittymiä tai puolueettomia ehdokkaita. Jokaisella meistä on erilaisia sidoksia erilaisiin asioihin. Oma puolueeni on toiminut kaupungissamme jo kohta 130 vuotta – olen osa tuota jatkumoa, enkä halua lähteä muuttamaan totuutta, että suurimmalla osalla ihmisistä sydän sykkii vasemmalla. Politiikka perustuu luottamukseen. On vaikea tehdä yhteistyötä ryhmittymän kanssa, jonka samat edustajat äänestävät eri tavalla eri toimielimissä. Tätä kutsutaan poliittiseksi peliksi – ja sitä peliä kokoomus on pelannut systemaattisesti läpi valtuustokauden.

Perussuomalaiset haluavat Suomen takaisin – heillä on ollut mahdollisuus tehdä kaupungissamme haluamansa muutos viimeiset kahdeksan vuotta, mutta varsin vaisua on toiminta ollut. Valtuustossa puheenvuoroja käyttää yksi valtuutettu ja hallituksesta muistan vain yhden muutosesityksen – kiitos heille meillä on edelleen esimiehet, eikä esihenkilöt. On erilaisia asioita – tärkeitä ja vähemmän tärkeitä. Tärkeitä asioita he ovat lähinnä vastustaneet, uusia vaihtoehtoja siltä suunnalta emme ole saaneet. Menneisyyteen palatakseen on tehtävä paljon enemmän töitä. Minä toivon ehdokkaiden panostavan turvallisen, hyvinvoivan ja elinvoimaisen kotikaupunkimme tulevaisuuden rakentamiseen.

Kaupunki on meidän yhteinen, siksi on tärkeää, että sinä äänestät. On tärkeää, että kaupunkimme ei ole vain kovaäänisten valittajien kaupunki. Maailma muuttuu ja politiikan tekemisen kulttuuri muuttuu – tarvitaan yhteistyötaitoisia, toinen toisiaan kunnioittavia ihmisiä, joille Uusikaupunki ja sen tulevaisuus on tärkeä. Hyvä valtuutettu näkee riittävän kauas, ymmärtää, että kaupungin kehittämisessä ei ole kysymys oman omakotitalon rakentamisesta. Hyvä valtuutettu on joukkuepelaaja, joka keskittyy olennaiseen kantaen vastuunsa kaupunkimme elinvoimasta ja sen asukkaiden hyvinvoinnista.

Jaana Vasama, SDP

valtuuston pj.

 

Vastaus Jaana Vasamalle

 

Jaana, arvostan kovasti kokemustasi ja työtäsi luottamushenkilönä sekä valtuuston puheenjohtajana. Olen monesta asiasta kanssasi täysin samaa mieltä, mutta koska kohdistat kirjoituksesi osittain minuun, niin haluan tuoda myös oman näkökulmani väitteisiisi.

Olet aivan oikeassa siinä, että pidin viime joulukuussa valtuustossa puheenvuoron, jossa ihmettelin valtuuston toimintakulttuuria. Sen sijaan olet väärässä, kun kirjoitat ”avasi vaalikampanjansa”. En avannut, enkä muuten ollut ryhmäpuheenjohtajakaan. Näkemykseni perustuvat vain omiin kokemuksiini ja odotuksiini ensimmäisen kauden valtuutettuna. Minulle on ollut lievä pettymys se, kuinka yhteistyötä valtuustossa tehdään. Tietysti ensikertalaisena en voi verrata nykytilannetta menneeseen, kuten te konkarit osaatte tehdä. Mielestäni kuntapolitiikka ei voi olla mikään tennisottelu, jossa haetaan voittajaa loppuun saakka! Sanoin silloin, ja sanon nyt: vastuu hyvästä yhteistyöstä on tietysti meillä jokaisella. Suurin vastuu tulee kuitenkin aina organisaation johdon (tässä tapauksessa luottamushenkilöjohdon) kannettavaksi. Heidän on omalla toiminnallaan luotava edellytykset yhteistyölle. Jokainen meistä omalla toiminnallaan edistää tai estää hyvää yhteistyötä, siihen voimme vaikuttaa yksilöinä. Ei tämä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi kritiikiksi, vaan se oli yksi niitä peräänkuuluttamistasi rakentavista ehdotuksista.

Jostain kumman syystä viittaat minuun ja toteat: ”henkilö on istunut neljä vuotta valtuustossa tekemättä yhtään konkreettista kehittämisehdotusta, kritiikki, ideat ja puheripuli iski yllättäen näin vaalien alla.”. En haluaisi käydä miekkailua lehtien palstoilla, mutta pakko todeta, että olen kirjoittanut kuluneen valtuustokauden aikana kymmeniä blogi- tai Facebook-alustuksia (ehdotuksia sisältäen) sekä osallistunut lukuisiin julkisiin keskusteluihin eri sosiaalisen median alustoilla. Niinpä on melko hämmentävää, että väität, etten ole tehnyt konkreettisia ehdotuksia tai nyt vaalien alla olisi toimintani oleellisesti muuttunut. Uskallan väittää, että olen ollut nyt ehdolla olevista tämän kauden valtuutetuista yksi aktiivisimmista. Tiedän, että on monta minua parempaa valtuutettua sekä ehdokasta, mutta en tunnista itseäni tuosta kirjoituksestasi.

Nämä neljä vuotta valtuutettuna on minulle opettanut, että politiikkaa tehdään myös kuntatasolla. Ja sitä voi näköjään tehdä monella tavalla: joku keskittyy tulevaisuuteen, joku penkoo menneitä. Joku toinen keskittyy yhteistyöhön, kun taas joku toinen haukkumaan muita ryhmiä tai henkilöitä. Tapoja on monenlaisia. Me kuntalaiset viime kädessä päätämme mitä arvostamme.

Niinpä, olen Jaana kanssasi täysin samaa mieltä. Kannattaa todellakin tutustua siihen, minkälaisia ehdotuksia, kommentteja tai keskustelunavauksia ehdokkaat ovat tehneet valtuustokauden aikana. Olen myös ehdottomasti kanssasi samaa mieltä siitä, että kaupunki tarvitsee yhteistyötaitoisia sekä toisiaan arvostavia päättäjiä. Vaikka et ehdokkaana olekaan, niin sinäkin voit asioihin vaikuttaa, joten pidetäänhän huoli, että meistä kumpikin toimii tuon tavoitteen eteen, missä roolissa ikinä olemmekin, eikös vaan!

Tomi Salo

Yhteistyöhön uskova kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas