
Kartanonrouva Maija Jaakkola-Angervuori laittaa salia kuntoon Järppilän kartanossa. Kaikki on pian tiptop ja ovi avataan yleisölle.
– Olemme esitelleet kartanoa lähinnä ryhmille, mutta nyt ajattelin pitkästä aikaa avata ovet myös suurelle yleisölle, Jaakkola-Angervuori kertoo.
Järppilän kartano on kesällä avoinna tänä lauantaina sekä heinäkuussa kahtena viikonloppuna, 3..–4.7. ja 10.7.–11.7. Vierailusta peritään pääsymaksu, mutta kävijät pääsevät kokemaan kartanoelämyksen lisäksi myös neljä erilaista näyttelyä. Kartanossa esitellään tänä kesänä turkulaisen muotisuunnittelija Kisu Korsin pukuja. Korsi tunnetaan upeista juhlapuvuista, joita on nähty muun muassa linnan juhlissa. Tänä kesänä Järppilässä nähdään hyvin sensuelleja juhla-asuja. Maija Jaakkola-Angervuoren ja Kisu Korsin yhteistyö alkoi jo viime kesänä ja jatkuu siis tänä kesänä.
Juhlapukujen lisäksi kartanorakennuksessa on esillä turkulaisen Raija Laineen tekemiä posliininukkeja. Myyntinäyttelyssä on yhteensä 22 pientä nukkekaunotarta. Laine on harrastanut posliininukkeja vuosia. Kädentaidot ovat kehittyneet myös omassa työssä kampaajana.
Kartanon vanhassa viljamakasiinissa voi ihailla vuoden 1965 missin Virpi Miettisen kuvataidetta. Näyttelyssä on esillä korona-ajan maalauksia, kukka-aiheita ja maisemia. Miettinen on opiskellut maalaustaidetta ja nyt maalaamisesta on tullut hänen elämäntyönsä.
–Virpi on työstänyt kaikkiaan yli sata maalausta.
Näyttelyn ohessa myydään myös Miettisen elämäkertaa. Jaakkola-Angervuori kertoo itsekin lukeneensa elämäkerran ja vaikuttuneensa, kuinka kovan elämänkoulun Miettinen on joutunut käymään läpi.
Miettinen tulee 3.–4. heinäkuuta itse esittelemään teoksiaan Järppilän kartanolle. Lisäksi hän pitää kartanon mailla kirpputorin.
– Myyntiin tulee siis varmasti mielenkiintoista tavaraa, Jaakkola-Angervuori lupaa.
Samana viikonloppuna myös muiden näyttelyiden järjestäjät ovat yleisön tavattavissa.
Makasiinin alakerrassa on esillä eri vuosikymmenten kortteja, joita ovat keräilleet paimiolaiset Marja Mäenpää ja Anna-Liisa Järvinen.
Fakta
Suvun kartano
Järppilän kartanon ensimmäinen tunnettu omistaja on Stensbölen Kirstin-vaimo, joka antoi perinnönjaossa vuonna 1480 tilan poikiensa lapsille.
Maija-Liisa Jaakkola-Angervuori on omistanut kartanon vuodesta 1977 alkaen. Hän peri kartanon isältään Viljo Linnamäeltä.
Järppilän kartanolla on ollut tänä keväänä vieraita myös Varsinais-Suomen alueellisesta vastuumuseosta. Arkeologit ja arkeologiopiskelijat ovat tehneet kaivauksia kartanon mailla linnanraunioilla.
Maija Jaakkola-Angervuori kertoo, että museon arkeologit ovat tehneet kaivauksia linnanraunioilla jo vuosituhannen alussa, nyt kaivauksia on jatkettu.
– Tämäntyyppisiä kartanolinnoja on kuulemma ollut Suomessa vähän. Saaren kartanolla on pienempi.
Järppilän kartanon mailla sijaitseva linna on ollut käytössä vain muutaman vuosikymmenen. Se tuhoutui taisteluissa 1500– 1600-luvulla. Linnan kiviä käytettiin sittemmin kartanon kellarin rakentamiseen, mutta osa jäi paikoilleen.