Novidasta valmistuneilla on katse kohti tulevaa

0
Senja Ovaskainen aikoo jatkaa terveydenhoitoalan opintojaan Novidasta valmistumisen jälkeenkin.

Novidasta valmistui keväällä yhteensä 99 opiskelijaa. Tähän joukkoon kuuluivat myös sosiaali- ja terveysalaa opiskellut Senja Ovaskainen , 18, ja liiketalouden alan opiskelija Amanda Mäki-Arvela , 19. Kysyimme heiltä, millaisissa tunnelmissa he päättävät opintiensä Novidassa.

Senja Ovaskainen suoritti Novidassa kaksoistutkinnon ja valmistui lähihoitajaksi. Ovaskaisen tavoitteena on aina ollut ammattikorkeakoulu. Hän ei myöskään uskonut, että pelkkä lukio olisi häntä varten. Tästä syystä hän valitsikin aikanaan juuri kaksoistutkinnon.

– Tässä samalla sai ammatin kuitenkin, Ovaskainen toteaa.

Opinnot olivat ajoittain raskaita, kun työharjoitteluja ja muita opintoja oli vaikeaa yhteensovittaa. Ovaskainen olisi saanut ammattikoulututkinnon jo kahdessa vuodessa, mutta lukio-opintoja oli vielä jäljellä. Hänen opintonsa kestivätkin siksi yhteensä kolme vuotta.

– Kyllä se nyt hyvältä tuntuu, kun valmistuu. Ja vielä ajallaan, Ovaskainen kuvailee.

Laitilasta kotoisin oleva Ovaskainen on asunut helmikuusta asti Turussa ja tehnyt siellä myös töitä. Suunnitelmissa onkin töiden jatkaminen ja mahdolliset opinnot. Hän mietti koko ammattikouluajan, mihin terveydenhoitoalalla suuntautuisi. Loppujen lopuksi Ovaskainen haki Turun ammattikorkeakouluun opiskelemaan sairaanhoitoa ja ensihoitoa. Vaikka valintakokeet ovat jo ensi viikolla, ei nuorta jännitä ainakaan haastatteluhetkellä.

Merkonomiksi valmistuneella Amanda Mäki-Arvelalla on takanaan kolmen vuoden liiketalouden ammattiopinnot. Hän kuvailee merkonomiopintoja mukaviksi ja rennoiksi.

– Se on helppoa sitten kun sen vähän ymmärtää. Kun saa yhdestä asiasta kiinni, niin kyllä sillä aika pitkälle pääsee, Mäki-Arvela kuvailee.

Ammatissa kiinnosti etukäteen erityisesti sen ihmisläheisyys. Asiakaspalvelua kalantilainen Mäki-Arvela onkin päässyt jo tekemään, sillä hän työskentelee kolmatta kesää Pakkahuoneen terassilla. Hän on viihtynyt työpaikassa, vaikka tarjoilijan ammatti ei häntä pitkällä tähtäimellä kiinnostakaan.

– Työkaverit on mukavia ja tässä on vähän luontoakin ympärillä. Ei ole koko ajan sisällä, Mäki-Arvela kertoo.

Mäki-Arvela on hakenut Tampereen ammattikorkeakouluun opiskelemaan terveydenhoitajaksi. Tutkintotodistus riittäisi hyvin hänen toiseen hakukohteeseensa eli sairaanhoitajan opintoihin. Hän päätti kuitenkin tavoitella terveydenhoitajan opintoja vielä osallistumalla pääsykokeisiin. Pari päivää sitten järjestettyjen kokeiden tulos jännittää, sillä alan opintoihin valitaan vain vähän opiskelijoita.

– Nyt on ehkä vähän tyhjän päällä, että mitä sitten jos ei pääsekään kouluun, Mäki-Arvela sanoo.

Hänen tavoitteensa terveydenhoitoalan ammatista on melko uusi. Se on syntynyt vuoden–puolen vuoden sisällä. Ammatissa Mäki-Arvelaa houkuttelevat osin samat asiat kuin merkonomin tutkinnossa, eli ihmisten parissa työskenteleminen ja näiden auttaminen.

Sekä Senja Ovaskainen että Amanda Mäki-Arvela kertovat saaneensa Novidasta uusia ystäviä, joihin he uskovat pitävänsä yhteyttä myös valmistumisen jälkeen. Perjantaina Novidassa järjestettiin todistustenjako. Mäki-Arvela toivoikin tapaavansa siellä mahdollisimman monia luokkatovereitaan.