Nuorisopalvelujen kesä on täynnä ohjelmaa

0
Kaupungin etsivät nuorisotyöntekijät työskentelevät normaalisti, mutta koronakäytännöt huomioiden.

Uudenkaupungin nuorisopalvelu suunnittelee täydellä tohinalla kesäohjelmaa nuorille. Vaikka koronarajoitukset sotkevat jo toista kesää peräkkäin, ei sen ole annettu häiritä, sillä nuorille suunnattua ohjelmaa on tiedossa pitkin kesää.

Nuorisopalvelujen vastaava Katriina Rauman toteaa, että jo tiedossa olevia ohjelmia saatetaan joutua muuttamaan vallitsevien rajoitusten mukaan.

– Mitään ei voida varmaksi sanoa, mutta toivomme, että mikäli siirrymme kiihtymisvaiheeseen, se toisi meille enemmän vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, Rauman toivoo.

Nuorisotilat, keskustassa sijaitseva nuorisotalo Vantti ja Kalannin nuokkari, ovat auki rajoitetusti ja osallistujamäärissä on rajoja.

– Koronakestävyyttä vaaditaan kaikilta meiltä. Pientä kesän tuomaa koronaväsymystä on havaittu, joten olisi hyvä vielä jaksaa noudattaa voimassa olevia ohjeita, jotta pysyisimme terveenä ja saisimme pidettyä nuorisotilat avoimena, Rauman toteaa.

Nuorisopalvelujen perinteisiä isoja retkiä, kuten Linnanmäen tai Särkänniemen matkaa, ei ole suunnitteilla ainakaan ennen heinäkuuta. Sen sijaan elokuussa järjestettävään nuorisotoriin on suunniteltu tapahtumaa.

– Meillä on sovittuna tubettaja Mikirotan eli Mikael Sundbergin keikka meidän teematorilla, Rauman paljastaa.

Kaupunginlahden rantaan valmistuneesta skeittipuistosta odotetaan nuorille tärkeää kohtauspaikkaa. Raumanin mukaan nuorisotoimi on myös radalla tapaamassa nuoria kesän mittaan.

Perinteisten tapahtumien lisäksi nuorisopalvelujen ohjaajat ja etsivät nuorisotyöntekijät ovat laatineet monenlaista ohjelmaa kaupungin keskustaan, Lokalahdelle, Kalantiin ja Pyhämaahan. Eräs mielenkiintoinen projekti saa myös alkukesällä tuulta purjeisiinsa.

– Nuoret ovat viime vuoden toukokuusta asti suunnitelleet elokuvaprojektia. Aluksi nuoret ovat ideoineet ja me etsivät olemme tulleet myöhemmin mukaan, etsivät nuorisotyöntekijät Marko Laihinen ja Titta Brunou kertovat.

Etsivät kertovat, että nuorille tärkeintä on yhteinen työ, jossa he saavat kokea ja kehittyä uusissa asioissa.

– Ensi viikolla aloitamme kuvaukset ja elokuva olisi valmis loppuvuodesta. Katukuvassa saattaa iltaisin näkyä mielenkiintoista toimintaa, etsivät ilmoittavat.

Nuoriso-ohjaajat Pia Rauha ja Erika Raitanen kertovat tiedossa olevan kesän aikana paljon erilaista tapahtumaa, jotka alkavat heti päättäjäispäivänä lauantaina.

– Päättäjäispäivänä olemme suunnitelleet toimintaa sekä Kalannissa että keskustassa nuorisotalojen piha-alueella klo 14–16. Pihalle voi tulla pelailemaan kesäpelejä ja syömään jäätelöä. Lisäksi ohjaajien ja etsivien tarkoituksena on jalkautua Kalantiin ja keskustaan tapaamaan nuoria, Rauha kertoo.

Nuorten osuus tapahtumissa ja mielipiteet ovat Katriina Raumanin mielestä tärkeitä. Nuorisopalvelu tekee ja järjestää niitä asioita, mitä nuoret haluavat. Rauman haluaakin jakaa kiitosta kaikille yhteistyökumppaneille, kuten kirjastolle ja kaupoille, jotka mahdollistavat kesän tapahtumia.

Rauman, yhdessä nuoriso-ohjaajien ja etsivien kanssa, korostaa, että nuoret voivat olla yhteyksissä, jos on tarvetta jutella tai haluaa seuraa pelailun muodossa.

– Työntekijöiden kanssa voi mennä vaikka kahville tai käydä uimarannalla. Autamme myös nuorten opiskeluun tai asumiseen liittyvissä kysymyksissä, etsivä nuorisotyöntekijä Titta Brunou mainitsee.

Nuorisopalvelun henkilökuntaan voi olla yhteydessä sosiaalisen median välityksellä Instagramissa, Facebookissa ja Snapchatissä.

Kesäralli ensi viikolla Lokalahdella ja Pyhämaassa

Kesäkuun aikana nuorisopalvelut järjestää uusille 7.-luokkalaisille tutustumispäivän Vantissa torstaina 17.6. sekä kesäpäivän 4.–5.-luokkalaisille Hakametsässä tiistaina 22.6. Lisätietoa tapahtumista löytää nuorisopalvelujen nettisivuilta sekä sosiaalisen median kanavilta.

– Yhteistyössä kirjaston kanssa järjestämme Pyhämaassa sekä Lokalahdella kesärallin ensi viikon torstaina ja perjantaina. Tarkoituksena on viettää hauska päivä pelaillen muun muassa jätski-bingoa heitellen vesi-ilmapalloja tikoilla sekä paljon kaikenlaista muuta, nuoriso-ohjaaja Pia Rauha ilmoittaa.

Nuoriso-ohjaaja Raitanen muistuttaa, että nuoretkin ovat suunnitelleet mahdollisia tapahtumia. Muun muassa askartelukerho on ehdotettu. Pääasiana on yhdessä olo.

– Sadepäivinä meillä on käytössä suosittu minecraft-palvelin, jota nuoret voivat pelata. Nuoriso-ohjaajilta voi pyytää liittymislinkin, nuoriso-ohjaaja Erika Raitanen sanoo.