Nyt rokotteita myös kolmekymppisille

0
Tehosteannos voidaan antaa kolmen kuukauden kuluttua kolmannesta rokotteesta.

Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueella rokotusohjelmassa on edetty niin, että rokotteita annetaan vuonna 1991 ja sitä ennen syntyneille sekä kaikille yli 16-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville. Vanhemmatkin ikäryhmät saavat edelleen varata rokotuksia, oma rokotusvuoro ei ole mennyt ohi, vaikka rokotusohjelma laajenee.

Ensi viikon rokotusajat tulevat poikkeuksellisesti nettiin varattavaksi jo torstaina 17.6 . kello 12 alkaen. Avoterveydenhuollon ylihoitaja Jaana Rantala kertoo, että uusia aikoja lisätään nettiin vähitellen, jos rokotteista saadaan lisäeriä.

–  Juhannuksen jälkeen tarjoamme rokotuksia jo seuraavalle nuoremmalle ikäryhmälle, mutta sitten heinäkuussa viikosta 27 alkaen rokotteet menevät lähes kaikki kakkosannoksiin, joten uusien rokotusten antaminen hidastuu jälleen. Toki tilanne voi muuttua, jos rokotetoimitukset ovatkin ennakoitua suurempia.

Ajanvaraukset on keskitetty pääosin nettiin koko yhteistoiminta-alueella. Kakkosrokotteen ajan vaihtajia on melko paljon. Heidän aikaansa ei voida noin vain vaihtaa toiveen mukaan. Rokotteet on laskettu tarkasti ja mitään ekstrapulloja ei voida avata muutaman annoksen vuoksi.

– Jokainen ajanvaihto joudutaan tarkastelemaan erikseen, mihin mahtuu, mikä rokote ja meneekö rokoteannokset tasan siten, ettei tule hukkaa ja rokotteet riittävät, Rantala korostaa.

Astra Zenecan -rokotteiden kakkosannosten rokotukset ovat edessä lähiviikkoina. Jos rokotettava haluaa vaihtaa sen toiseen rokotteeseen, on siitä ilmoitettava etukäteen puhelimitse jättämällä asiasta viesti. Näin U-sotessa voidaan varata rokotuspäivään toista rokotevalmistetta eikä rokotuspäivää tarvitse siirtää tai jättää saapumatta paikalle.

Rokotuskattavuus on koko U-soten alueella jo yli 50 prosenttia.