Osa Vakka-Suomen kesäteattereista pyöräyttää näytökset käyntiin heinäkuussa

0
Teatteri Lentävä Lokki on valmiina heinäkuun esityksiin.

Viime kesänä ei kesäteatteria nähty, kun koronapandemian takia jouduttiin esityskausia perumaan.

Nyt alkavan kesän suhteen moni kesäteatteri on joutunut tekemään saman päätöksen ja siirtänyt produktiotaan kesään 2022.

Joukossa on kuitenkin niitäkin, jotka ovat tarjoamassa kesäteatteria kulttuurinnälkäisille. Näytöksiä on tulossa, ainakin tietyin rajoittein, jos ei vielä ihan täysin katsomoin.

Koronarajoitukset ovat höllentymässä ja toivon mukaan kesästä tulee jotakuinkin normaali.

Heinäkuussa pyörähtävät käyntiin ainakin Pyhämaan Nuorisoseuran Näyttämön Pyhämaan Suviteatterin, Teatteriyhdistys Faken Pyhärannan Santtion ja Uudessakaupungissa Kesäteatteri Lentävän Lokin esitykset.

Pyhämaassa aloitetaan ensimmäisenä 4.7. perinteiseen tapaan Ray Cooneyn brittifarssilla Hyvää pahaa rahaa , jonka on suomentanut teatterin omista riveistä tuttu Teemu Sjöblom . Näytöksiä on luvassa kaikkiaan 14.

– Tämän näytelmän piti olla jo viime kesänä, mutta se siirrettiin tähän kesään, kertoo ohjaaja Lauri Ketonen .

Lentävä Lokki tuo 6.7. ensi-iltaan George Orwellin Eläinten Vallankumouksen . Sekin jouduttiin perumaan viime kesänä, mutta nyt Raija ja Pentti Nokkalan luotsaaman teatterin annista päästään nauttimaan kymmenen näytöksen verran.

Lauri Ketonen ohjaa myös Pyhärannan Santtiolla. Fake on ottanut ohjelmistoonsa Anni Blonqvistin kirjoihin perustuvan Jussi Helmisen kirjoittaman näytelmän Myrskyluodon Maija , jossa on Matti Puurtisen säveltämää musiikkia. Esityksiä on 11.

– Meillä on ollut koko ajan vahva mielipide, että näytelmä tullaan esittämään, vaikka sitten rajoitetulle yleisölle tai jopa striimaten, Ketonen kertoo.

Nyt näyttää hyvältä, kun rajoitukset ovat purkautumassa.

– Tällä hetkellä tarkoitus on ottaa katsomo käyttöön rajoitetulla kapasiteetilla. Koko uusittu katsomo vetäisi noin 300 katsojaa. Nyt lipunmyynti on virkistynyt, Ketonen jatkaa.

Ohjaajan mielestä esitysten alkaminen on sekä yleisölle että työryhmän väelle tärkeää.

– Varsinkin, kun viime kesänä jouduimme perumaan Katri Helena -musikaalin esitykset.

Niin Pyhämaassa kuin Pyhärannassa harjoituksia pidettiin ensin etänä ja sitten paikan päällä turvavälein.

– Mutta hyvällä fiiliksellä. Ostakaa lippuja hyvissä ajoin ja tukekaa meitä. Ostetut liput luovat harrastajateattereille varmuutta, kannustaa Lauri Ketonen.

Kannustusta varmasti kaipaisivat varmasti myös Kaivolan kesäteatteri Laitilassa, Wanha-Vinkkilän Kesäteatteri Vehmaalla ja Teatteri TuulenHuutajat Kustavissa.

Ne kaikki ovat laittaneet produktionsa jäihin tämänkin kesän kohdalta ja siirtäneet katseet kesään 2022.

Kaivolassa piti olla Markku Hyvösen Kuin jäitä polttelis -näytelmän kantaesitys jo vuosi sitten. Emmi Lovénin ohjaus kuitenkin peruttiin koronan takia ja sama päätös tehtiin tänäkin vuonna hyvissä ajoin.

– Vastuullisena toimijana Kaivolan kesäteatteri on tehnyt päätöksen peruuttaa kesän 2021 koko esityskauden koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi, todetaan teatterin nettisivuilla.

– Kolmas kerta toden sanoo, todetaan vielä.

Vehmaalla on myös jouduttu perumaan.

– Murheellisin mielin teimme päätöksen, että tämäkin kesä jää väliin, kertoo Pirkko Tammelin Wanha-Vinkkilän kyläyhdistyksen kesäteatterista.

Rami Saarijärven kirjoittama Täydellinen taloyhtiö -komedia siirtyy siis jälleen eteenpäin. Näytelmän kanssa on Vehmaalla koettu kovia ihan riittämiin.

– Neljäs kerta toden sanoo! Ensimmäisen kerran emme saaneet siä esittää, koska Näytelmäkirjailijain Liitto ei antanut lupaa, kun sitä esitettiin heidän mielestään liian lähellä, eli Säkylässä. Nyt sitten kaksi koronakesää on perunut esitykset, Tammelin huokailee.

Peruminen oli edessä Kustavissakin.

– Tänä kesänä ei valitettavasti ole esityksiä. Olemme olleet koronan kurimuksessa niin kuin kaikki muutkin. Ensi kesänä sitten, kuuluu TuulenHuutajien vastaus tiedusteluihin.