Parasta reseptiä etsittiinOnneksi on ohra! -kilpailulla

0
Kilpailun voittanut mustikkainen ohrakerma jälkiruoka Ohra a la Finland oli tuomariston suosikki.

Laitilan Kulttuurin Tuki ry:n tammikuussa käynnistämässä kilpailussa oli tarkoituksena nostaa kotimaisen ohran arvostusta ja etsiä uusia reseptejä, joissa ohraa voidaan hyödyntää uudella tavalla. Kilpailuun saatiinkin iso määrä erilaisia reseptejä eri puolilta Suomea, joista sitten semifinaaliin karsittiin 20 parasta.

Semifinaalissa oli mukana jälkiruokia, suolaisia leivonnaisia, pataruokia, salaatteja ja monipuolisesti kaikkea, mitä ohrasta keksiä saattaa.

Tuomaristosta Aki Wahlman, Teresa Välimäki ja Lasse Alisaari kävivät reseptit läpi ja valitsivat niistä 6 parasta finaaliin Turun Logomoon. Valituksi tulleista kaksi oli jälkiruokia ja neljä muuta olivat ohrapitoisia ruokareseptejä.

Valituksi tulivat ohrablinit, ohrabrownie, ohralasagne, ohra a la Finland -jälkiruoka, grahamlihapiirakka lampaanliha- ja ohratäytteellä sekä ohra-kebab-kasviswokki. Valinnassa painotettiin annoksien kekseliäisyyttä, helppoutta ja sellaisia ruokia, joissa ohraa oli käytetty runsaasti ja joilla olisi mahdollisuus tuoda ohraa enemmän esille ihan jokapäiväiseenkin ruoan valmistukseen.

Finaalissa kokkina toiminut Tomi Mäkinen valmisti annokset, jotka sitten tuomaristo pääsi arvostelemaan ja pisteyttämään. Pisteitä tuomarit antoivat annosten ulkonäöstä, tuoksusta ja mausta sekä halutessaan bonuspisteen kommentteineen. Voittajaksi valikoitui Ohra a la Finland -jälkiruoka, toiselle sijalle tuli ohralasagne ja kolmanneksi ohrabrownie.

Ohra a la Finland



Puuro

2 dl rikottuja ohrasuurimoita

1 tl suolaa

1 l täysmaitoa

voita tai öljyä vuoan voitelemiseen

Voitele kolmen litran vuoka ja kaada suolan kanssa sekoitetut ohrasuurimot vuoan pohjalle. Kaada päälle litra täysmaitoa ja kypsennä 175 asteisessa uunissa, alimmalla tasolla ja noin 1,5 tuntia. Puuroa ei tarvitse sekoittaa kypsymisen aikana.

Jälkiruoka

4 dl ohrapuuroa ilman paahtunutta kuorta

2 dl kermaa

1 tl vaniljasokeria

2 rkl tomusokeria

2 dl mustikkahilloa

Vaahdota kerma ja sekoita kaikki ainekset keskenään hilloa lukuun ottamatta. Annostele tarjoiluastiaan kerroksittain puuro-kermaseosta ja hilloa.

Ohralasagne



1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita

400g jauhelihaa

1 annoslihafondi ja 3 dl vettä

1 purkki tomaattimurskaa

1 sipuli

pari valkosipulinkynttä

kourallinen kuivattuja suppilovahveroita murusina

1 purkki Koskenlaskija cheddar ja 2 dl maitoa sekoitettuna

suolaa ja mustapippuria

1 tl kuivattua timjamia

150 g juustoraastetta

Huuhtele ohrasuurimot kylmällä vedellä. Paista jauheliha, lisää sipuli ja valkosipuli, lihafondi, vesi, tomaattimurska, suppilovahveronmurut sekä mausteet. Keitä hetki. Kuumenna maito ja liuota sulatejuusto sen sekaan.

Lusikoi vuoan pohjalle jauhelihakastiketta, sitten ohraa, cheddar-maitoseosta ja toinen kerros samalla tavalla. Paista 75-asteisessa uunissa reilu tunti. Anna lasagnen heti vetäytyä ennen tarjoilua.

Ohrabrownie



150 g voita

100g tummaa suklaata

2 kananmunaa

1 dl juoksevaa hunajaa

1 dl tomusokeria

2,5 dl ohrajauhoja

ripaus suolaa

Sulata voi kattilassa. Siirrä kattila pois levyltä ja lisää suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut. Anna jäähtyä hetki. Sekoita joukkoon kananmunat, hunaja, tomusokeri, ohrajauhot ja suola.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (noin 27×17 cm). Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Brownien kuuluu jäädä kosteaksi.

Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi. Koristele halutessasi tomusokerilla ja nauti vaniljajäätelön kanssa.