Semifinaalissa oli mukana jälkiruokia, suolaisia leivonnaisia, pataruokia, salaatteja ja monipuolisesti kaikkea, mitä ohrasta keksiä saattaa.
Tuomaristosta Aki Wahlman, Teresa Välimäki ja Lasse Alisaari kävivät reseptit läpi ja valitsivat niistä 6 parasta finaaliin Turun Logomoon. Valituksi tulleista kaksi oli jälkiruokia ja neljä muuta olivat ohrapitoisia ruokareseptejä.
Valituksi tulivat ohrablinit, ohrabrownie, ohralasagne, ohra a la Finland -jälkiruoka, grahamlihapiirakka lampaanliha- ja ohratäytteellä sekä ohra-kebab-kasviswokki. Valinnassa painotettiin annoksien kekseliäisyyttä, helppoutta ja sellaisia ruokia, joissa ohraa oli käytetty runsaasti ja joilla olisi mahdollisuus tuoda ohraa enemmän esille ihan jokapäiväiseenkin ruoan valmistukseen.
Finaalissa kokkina toiminut Tomi Mäkinen valmisti annokset, jotka sitten tuomaristo pääsi arvostelemaan ja pisteyttämään. Pisteitä tuomarit antoivat annosten ulkonäöstä, tuoksusta ja mausta sekä halutessaan bonuspisteen kommentteineen. Voittajaksi valikoitui Ohra a la Finland -jälkiruoka, toiselle sijalle tuli ohralasagne ja kolmanneksi ohrabrownie.
Ohra a la Finland
Puuro 2 dl rikottuja ohrasuurimoita 1 tl suolaa
1 l täysmaitoa
voita tai öljyä vuoan voitelemiseen
Voitele kolmen litran vuoka ja kaada suolan kanssa sekoitetut ohrasuurimot vuoan pohjalle. Kaada päälle litra täysmaitoa ja kypsennä 175 asteisessa uunissa, alimmalla tasolla ja noin 1,5 tuntia. Puuroa ei tarvitse sekoittaa kypsymisen aikana.
Jälkiruoka
4 dl ohrapuuroa ilman paahtunutta kuorta2 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
2 dl mustikkahilloa
Vaahdota kerma ja sekoita kaikki ainekset keskenään hilloa lukuun ottamatta. Annostele tarjoiluastiaan kerroksittain puuro-kermaseosta ja hilloa.
Ohralasagne
1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita
400g jauhelihaa
1 annoslihafondi ja 3 dl vettä
1 purkki tomaattimurskaa
1 sipuli
pari valkosipulinkynttä
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita murusina
1 purkki Koskenlaskija cheddar ja 2 dl maitoa sekoitettuna
suolaa ja mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
150 g juustoraastetta
Huuhtele ohrasuurimot kylmällä vedellä. Paista jauheliha, lisää sipuli ja valkosipuli, lihafondi, vesi, tomaattimurska, suppilovahveronmurut sekä mausteet. Keitä hetki. Kuumenna maito ja liuota sulatejuusto sen sekaan.
Lusikoi vuoan pohjalle jauhelihakastiketta, sitten ohraa, cheddar-maitoseosta ja toinen kerros samalla tavalla. Paista 75-asteisessa uunissa reilu tunti. Anna lasagnen heti vetäytyä ennen tarjoilua.
Ohrabrownie
150 g voita
100g tummaa suklaata
2 kananmunaa
1 dl juoksevaa hunajaa
1 dl tomusokeria
2,5 dl ohrajauhoja
ripaus suolaa
Sulata voi kattilassa. Siirrä kattila pois levyltä ja lisää suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut. Anna jäähtyä hetki. Sekoita joukkoon kananmunat, hunaja, tomusokeri, ohrajauhot ja suola.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (noin 27×17 cm). Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Brownien kuuluu jäädä kosteaksi.
Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi. Koristele halutessasi tomusokerilla ja nauti vaniljajäätelön kanssa.