Perinteiset kuntorastit alkoivat tiistaina

0
Kuntorastit alkoivat Kalannin Haudolla.

Vakka-Rastin tiistaiset kuntorastit alkoivat Kalannin Haudolla. Kyseessä oli ensimmäinen kuntorastisuunnistus sitten viime syksyn koronapandemiasta johtuneiden rajoitusten takia.

Porottavan auringon alla ratamestari Riku Salmisen suunnittelemille reiteille osallistui hieman alle 40 suunnistajaa. Kuntorastien järjestäjinä olivat myös Merja Jylhä-Ollila , Anne Larjama , Jaakko Pöntinen ja Maaria Ritasalo .

Seuran kuntorastijaoston puheenjohtajana toimiva Salminen osasi odottaa vähäistä osallistujamäärää helteen takia, mutta palaaminen takaisin normaaliin kuntorastiohjelmaan miellytti häntä.

– Toivotaan, että tämä normaalijärjestely jäisi eikä rajoituksia tulisi. Olemme onnellisia, että saamme järjestää taas kuntorasteja, Salminen iloitsi.

Osallistujia pyydetään kuntorasteilla edelleen huomioimaan turvavälejä jonotustilanteessa. Käsidesiä on tarjolla ilmoittautumispisteellä. Salminen muistuttaa, että kipeänä tai oireisena ei kannata osallistua.

Keväällä, ennen kuntorastien alkua, Vakka-Rasti järjesti viikoittaisia omatoimirasteja tutuissa lähialueen maastoissa. Yhteensä 12:lla omatoimirastilla on kirjattu yli 1 100 suunnistuskertaa. Salmisen mukaan omatoimirastit ovat pysyneet alkukeväästä lähtien suosittuina, vaikka viimeisillä viikoilla osallistujamäärä on hieman tippunut.

Monia omatoimirastireittejä laatinut Salminen kertoo, että jatkossakin on tarkoitus järjestää omatoimirasteja samassa maastossa kuntorastien kanssa, mikäli paikka on sopiva.

– Jos kuntorastipaikalle on mahdollista järjestää esimerkiksi autoille parkkipaikka viikoksi, niin silloin myös radat ja kartat jäävät maastoon viikoksi.

Salminen lisää, että tämän viikon Haudon maastossa ei ole mahdollista järjestää omatoimirasteja.

Kuntorasteja järjestetään kesän ja syksyn aikana 15 kappaletta. Kesän erikoistapahtumiin kuuluu Laitilan Jyskeen järjestämä Kukkosuunnistus heinäkuun puolessa välissä, Jyskeen ja Mynämäen Suunnistajien kanssa yhdessä järjestämä kuntorastiviikko heinäkuun lopulla sekä perinteinen seuraottelu VaRan ja Turun Suunnistajien välillä elokuun lopulla.

– Viimeisellä kuntorastilla Kalannin Erämiesten majalla on mahdollista saunoa, mikäli tautitilanne pysyy hyvänä, Salminen mainitsee.

Uusia maastoja on kaksi kappaletta: Lokalahdella Muntila ja Kalannin Kuuanvuori. Muntilassa Vakka-Rasti järjestää 24. heinäkuuta Varsinais-Suomen AM-keskimatkan. Kisat piti järjestää jo viime vuoden keväällä, mutta koronapandemia siirsi kisat tälle vuodelle.

– AM-kisa on Vakka-Rastin kesän päätapahtuma. Siihen satsaamme ja toivomme paljon osallistujia, Salminen toteaa.

Vaikka edellisestä kuntorastitapahtumasta on vierähtänyt jo lähes yhdeksän kuukautta, Salminen uskoo suunnistajien löytävänsä tien takaisin metsään.

– Varmasti aluksi saattaa ihmisillä hieman kestää ennen kuin löytävät itsensä taas kuntorasteilta, mutta uskon, että pian osallistujamäärät nousee tuttuihin lukemiin, Salminen vakuuttaa.