Poika kävi Möllin luona kylässä

0
Poika ja Mölli. Kanada-maljan näkeminen toi Matti Keinosen mieleen monta mukavaa muistoa.

Kun jääkiekon Suomen mestaruuden tänä vuonna voittanut Rauman Lukko juhli edellistä mestaruutta vuonna 1963, pelasi joukkueessa myös Matti ”Mölli” Keinonen.

Meille olikin itsestään selvää että SM-liigan voittajalle annettava kiertopalkinto Kanada-malja, eli tuttavallisemmin Poika, tuodaan kylään myös Matti Keinosen luokse. Onhan hän yksi suomalaisen jääkiekon legendoista ja yhä Lukon vankkumaton kannattaja, taustoitti Lukon seura-aktiiveihin kuuluva Raimo Vahanto.

Uudessakaupungissa asuva, tänä vuonna 80 vuotta täyttävä Mölli oli mielissään Pojan tapaamisesta. Hänhän ehti pelaajaurallaan juhlia myös toista Suomen mestaruutta, vuonna 1967 porilaisessa RU-38:ssa.

– Niin on tästä maljoja juotu, naureskeli Keinonen Kanada-malja edessään.

Koronan takia Lukon pelien seuraaminen paikan päällä jäi tällä kaudella väliin, mutta televisiosta kiekkolegenda kertoi katsoneensa otteluja Taija-vaimon kanssa. Kysymykseen siitä onko jäähallin katsomoon ikävä, vastaa huumoristaan tunnettu Mölli:

– Juu tuomareita on.

Otteluiden seuraamisen ohella tärkeä osa pelitapahtumaa on vanhojen, jääkiekon kautta tulleiden ystävien tapaaminen.

Rauman Lukossa Keinonen voitti mestaruuden lisäksi sekä SM hopean ja kaksi pronssia. Peliuransa jälkeen Keinonen toimi valmentajana ja saavutti SM-hopeaa sekä TPS:n että Lukon valmentajana. Maaotteluita peliuralla kertyi 196 ja MM-kisoja peräti yhdeksän.

Vuosittain jaetaan Matti Keinonen – palkinto SM-liigan pelaajalle, jolla on paras plus-miinus-tilasto. Tänä vuonna palkinnon sai Rauman Lukkoa edustava Anrei Hakulinen, jonka plus-miinus-tilastossa koreili +27.

Kanada-maljalla, eli Pojalla, on hyvin kiireinen edustusaikataulu. Mestaruusjuhlien jälkeen Poika on kiertänyt Lukon yhteistyökumppaneiden tilaisuuksissa lähes päivittäin.

– Tänään oli kuitenkin vuoro jättää viralliset edustustilaisuudet tauolle ja tuoda Poika Möllin luo vierailulle, hymyili Lukon puheenjohtaja Ari Salmi.

Kanada-malja kiertopalkinnon lahjoittivat Kanadan suomalaissiirtolaiset Suomen jääkiekkoliitolle järjestettyään keräyksen vuonna 1950. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran seuraavana vuonna.

Kanada-maljasta teetettiin kopio vuonna 1991 ja alkuperäinen annettiin näytteille Suomen jääkiekkomuseoon. Voittajajoukkue saa mestaruuden ratkettua jäälle aidon maljan, minkä jälkeen se vaihdetaan kopioon. Tosin rahallisesti kokonaan hopeaa oleva kopio on alkuperäistä arvokkaampi, sillä alkuperäinen Kanada malja uushopeaa tai mahdollisesti hopeoitua kuparia.