Puolessa vuodessa parisataa asukasta lisää

0

Uudenkaupungin väkiluku on pyrähtänyt reippaaseen kasvuun. Elinkeinojohtaja Jarkko Heinosen mukaan käänne tapahtui viime vuoden syys-lokakuussa.

– Olemme nyt samassa vauhdissa kuin vuonna 2017.

Kaupungin tilastoinnin mukaan väkiluku oli 13. kesäkuuta 15 544. Kasvua on vuoden alusta 194 henkilöä.

Väestökasvu perustuu positiiviseen muuttoliikkeeseen. Syntyvyys on edelleen kuolleisuutta alhaisemmalla tasolla. Uuteenkaupunkiin on muuttanut muualta Suomesta enemmän ihmisiä kuin täältä on muutettu muualle. Väestönmuutosten ennakkotiedon mukaan tammi-huhtikuussa Uuteenkaupunkiin muutti 269 ihmistä ja Uudestakaupungista muualle muutti 156 ihmistä. Maan sisäisessä muuttoliikkeessä Uusikaupunki jäi 113 asukasta plussan puolelle. Tämä on siis neljän kuukauden saldo. Tahti on jatkunut samanlaisena kesäkuun puolelle.

Uudenkaupungin väkilukuun vaikuttaa myös maan rajojen ulkopuolelta tapahtuva muuttoliike. Kaupungin nettomaahanmuutto kasvatti asukaslukua 25:lla neljän ensimmäisen kuukauden aikana.

Koko Vakka-Suomi on päässyt väkiluvussaan alkuvuoden aikana plussalle. Väkimäärä kasvoi tammi-huhtikuussa Vakka-Suomen kunnissa yhteensä 129:lla. Uudenkaupungin lisäksi myös Laitilan ja Taivassalon väkiluku kasvoi. Kustavissa, Pyhärannassa ja Vehmaalla väestökehitys on ollut alkuvuonna miinusmerkkistä.

Laitila kasvatti asukaslukuaan tammi-huhtikuussa 29:lla, Taivassalo viidellä. Kustavi menetti seitsemän asukasta, Pyhäranta 10 ja Vehmaa kahdeksan asukasta.

Huhtikuun lopussa Laitilassa oli 8 497 asukasta, Vehmaalla 2 284, Pyhärannassa 1 984, Taivassalossa 1 664 ja Kustavissa 955.

”Ugissa arki on hyvää ja helppoa”

Elinkeinojohtaja Jarkko Heinosen mukaan Uudenkaupungin erityiset vahvuudet perustuvat työpaikkoihin ja pienen kaupungin mahdollisuuksiin tarjota hyvä ja helppo arki. Myös asumisen kustannukset edistävät muuttoa kaupunkiin.

– Vaikka Uusikaupunki on kaupunkina pieni, niin se on aito vanha kaupunki, jonka palvelut ja kaupunkirakenne tarjoavat sellaisen urbaanin elinympäristön, mikä vastaa jopa nykyisen kaupungistumistrendin vaatimuksiin, Heinonen arvioi.

– Silti töihin, kouluun, kauppaan ja palveluihin on lyhyt matka ja lapset pääsevät itsekin harrastuksiin. Aikaa elämiseen jää täällä enemmän kuin isoissa kaupungeissa.

Heinosen mielestä Uudenkaupungin tarjoamista elämisen mahdollisuuksista pitää vain kertoa oikealla tavalla. Kaupunki on rakentanut tätä markkinointia varten uuden Ukilife-sivuston. Ukilife on kaksikielinen, lisäksi Facebookissa on My Life in Uusikaupunki -ryhmä.

– Meidän pitää viestinnässä huomioida, että suuri osa muuttajista ei vielä puhu suomea.

Heinosen mukaan kaupungin on edistettävä myös perheen toisen vanhemman mahdollisuuksia työllistyä tai tehdä töitä Uudessakaupungissa.

– Mikäli Uudestakaupungista pääsisi paikallisjunalla nopeasti Turun Kupittaalle, se antaisi aivan uudenlaisia mahdollisuuksia perheille sijoittua tänne.