Ranskan viinit

0
Alsacessa matkatessa tulee mieleen kirjalija Stevensonnin sanonta: viini on runoutta.

Kun puhutaan Ranskan viinialueista, tulee heti Alsace mieleen. Siellä on asukkaita 1.89 miljoonaa. Se on eri sodissa kuulunut vuorotellen Ranskalle tai Saksalle, minkä takia maiden viinituotantokin on samanlaista. Viljeltävät rypäleetkin ovat samanlaisia kummallakin puolella rajajoki Reiniä.

Alsace on kuuluisa valkoviineistään, joista tärkein on Riesling-rypäleestä tehty viini. Tätä hapokasta viiniä tuotetaan eniten eli 22 prosenttia. Seuraavana on määrältään Pinot Blanc eli 2.2 prosenttia ja Gewurtztramier 9.4 prosenttia. Sitten tulevat Pinot Gris, Piot Noir (punainen), Sylvaner, Muscat ja muut pienissä määrin. Viinit tehdään yleensä ns. varietaaliviineinä eli vain yhdestä rypälelajikkeesta kerrallaan. Myös sekoiteviinejä kuten Edelzwickeriä tehdään, mutta se on tavallisesti huonompaa ja halvempaa kuin varietaaliviinit. Luokat Selection de Grande Nobless ja Vendance tardive ovat lähinnä jalohomeen makeuttamia viinejä.

Maaperä Alsacissa on hyvin monimuotoinen. Parhaimmat viinialueet kasvavat Grand Cru -palstoilla, joita on ympäri viljelmiä ja antavat nimensä viineille. Suurimmat kaupungit ovat Strassbourg ja Colmar, jota monien kanaaliensa takia kutsutaan myös Pikku-Venetsiaksi. Muita Ranskan viinialueita ovat Beaujolais, Burgundi, Champagne. Rhonen laakso, Languedoc ja Loiren laakso.

Jos missään niin Alsacessa matkatessa tulee mieleen kirjalija Stevensonnin sanonta; Viini on runoutta. Viljelmät kasvavat jyrkillä rinteillä Vogeesivuorten ja Reinin välillä. Maakuntaa halkoo 170 kilometriä pitkä viinitie eli Route des Vins, jonka varrella on runsaasti pieniä pittoreskeja kapakoita ja viinitupia. Kaikissa voi maistella laseittain paikallisia viinejä. Tien varrella on yli 300 viinintuottajaa.

Ruokatuotanto on myös paikallista. Sellaiset kuin Phannkuchen (uunipannukkku), Chocroute (hapankaali) ja hanhenmaksa (Gänseleber) ovat paikallisia maukkaita tuotteita, joita on ehdottomasti maisteltava ja mieluummin hyvän viinin kera. Kapakoiden lisäksi alueella on hienoja Michelin-tähtiä saaneita ravintoloita, joista kuuluisin on esimerkiksi Auberge de Ille. Se sijaitsee Ille-joen varrella ja on aina vierailun arvoinen.

Ehkä matkailu aukeaa jälleen ja pääsemme näin virtuaalikuvauksen sijasta ihan paikanpäälle.

Pentti Arvela