Rauhan tapahtumien taustalla paljon työtä– Yleisölle tarjotaan kulttuuria, tiedettä ja sotilashistoriaa

0
Jaana Vasama toivoo, että ihmiset lähtevät rohkeasti kuuntelemaan luentoja. - Viimeksi yksi luennoitsija puhui ikääntymisestä. Sillä luennolla koko yleisö nuorentui parillakymmenellä vuodella.

Teija Uitto

Rauhan juhlavuosi huipentuu elokuussa. Pääroolissa on jo kolmatta kertaa järjestettävä Rauhan Symposium, joka kokoaa tieteen, taiteen ja kulttuurin asiantuntijoita kulttuurikeskus Cruselliin. Vaikka nyt näyttää varmalta, että sali voidaan ottaa kuta kuinkin täyteen yleisöä, kaikki symposiumin luennot myös striimataan. Rauhan Symposiumin järjestelyistä vastaava Jaana Vasama uskoo, että tapahtuma vetää silti väkeä paikan päälle:

– Uskon, että koronan jälkeen ihmisillä on kulttuurin nälkä. Saamme Uuteenkaupunkiin niin arvostettuja asiantuntijoita ja tunnettuja tv-kasvoja, että varmasti sali täyttyy. Tämä valeuutisten aika toivottavasti saa ihmiset kiinnostumaan myös oikeasta tiedosta, hän sanoo.

Vasama kertoo, että aiemmin järjestetyissä symposiumissa on ollut osallistujia, jotka ovat seuranneet kaikki luennot Crusellissa.

– Viimeksi yksi naisporukka sanoi, että tultiin sivistämään itteämme. Heidän asenteensa oli hieno. Rohkeasti vaan kuuntelemaan.

Vasama toivoo, että uusikaupunkilaiset hyödyntävät tilaisuutta päästä kansainvälisen keskustelun äärelle. Tapahtuman eteen on tehty paljon työtä. Paras palkkio järjestäjille on, että yleisö kiinnostuu. Vastaavia luentoja ja paneelikeskusteluja on yleensä vaikea päästä seuraamaan. Nyt kaikki luennot ovat maksuttomia ja englanninkielisillä luennoilla on simultaanitulkkaus.

Ensimmäisen päivän teemana on Voiko taiteen avulla luoda rauhaa tai lietsoa riitaa. Paneeliin osallistuvat säveltäjät Heikki Sarmanto ja Olli Kortekangas , kirjailija Sirpa Kähkönen ja graafikko Hella Pakaslahti . Toisena symposium-päivänä keskitytään Suomeen 1700-luvun Euroopassa sekä pohditaan, entä jos Suomi olisi yhä ruotsalainen tai kuuluisi Venäjään. Perjantain teemana on Vakaus ja kestävä kehitys Itämeren alueella. Päivän ohjelmasta vastaa Suomen tiedeseura. Lauantaina Crusellissa puhutaan rahasta ja rauhasta sekä voitaisiinko Lähi-Itään saada nyt rauha. Symposiumin päättää tulevaisuudentutkija Markku Wileniuksen luento Uudestakaupungista ja Suomesta.

Symposiumin ensimmäisenä iltana esitetään Uudessa kirkossa kantaesitys Ende in beginn -kirkko-oopperasta, jonka Yle taltioi ja esittää syksyllä televisiossa.

– Säveltäjä Olli Kortekankaan kirkko-oopperan kantaesitys perustuu Dietrich Bonhoefferin teokseen Kirjeitä vankilasta. Ihmiset voivat pitää oopperaa korkeakulttuurina, mutta oopperan tarina on hyvin koskettava, Vasama kertoo. Koreografian oopperaan tekee Minna Tervamäki .

Rauhan kuukauden kruunaa sotilashistoriallisten yhdistysten vierailu elokuun viimeisenä viikonloppuna 28.– 29.8. Karoliinit pystyttävät leirin Rauhanpuistoon ja viettävät 1700-luvun leirielämää, johon kuuluu ruoanlaittoa ja leirimusiikkia. Yleisölle on myös äkseerausesityksiä. Lauantaina 28.8. esitetään myös Rauhan allekirjoituspienoisnäytelmä sekä järjestetään Rauhansoudut.

Vanhassa kirkossa järjestetään sunnuntaina Rauhanmessu. Jumalanpalveluksen pastorina on Esko M. Laine ja naiset ja miehet istuutuvat kirkkokäytävän eri puolille 1700-luvun tapaan.

Wahlbergin museotalossa on läpi kesän Rauhan paikka -näyttely. Rauhan tapahtumat päättyvät 30.8. ensimmäisen rauhanpalkinnon luovutukseen.

Fakta

Wolfgang Lutz on itävaltalainen maailmankuulu väestötieteilijä ja Rauhan Symposiumin idean isä.

Rauhan Symposium kokoaa jo kolmatta kertaa yleisön ja tieteen asiantuntijat rauhan teeman äärelle 11. – 14. elokuuta. Aiemmat symposiumit on järjestetty elokuussa 2017 ja elokuussa 2019.

 

Rauhan Symposium kolmatta kertaa

Jaana Vasama on valmistellut juhlavuoden Rauhan Symposiumia jo parin vuoden ajan. Hän toivoo, että symposiumista tulisi koko kaupungin tapahtuma.

– Olen niin kiitollinen kolmesta puhelinsoitosta. Ensin soitti Pirkko Arstila ja kysyi, voisiko hän tehdä jotain tapahtuman hyväksi. Nuorisovaltuustosta otti yhteyttä Eetu Heikkilä . Hän sai hoidettavakseen symposiumin some-viestinnän.

– Englanninkielistä tiedottamista ryhtyi hoitamaan Madelon Nouwen , joka on hoitanut VIP-tilaisuuksia Pekingissäkin. Nämä kolme ihmistä ovat yhteisöllisyyden alku, Vasama sanoo. Hän rohkaisee ottamaan yhteyttä, jos talkootyö tapahtuman hyväksi kiinnostaa. Kaikille löytyy varmasti jotain tekemistä.

– Palkkiona on hyvä mieli ja että kotikaupungissa tutustuu uusiin ihmisiin.