SDP jatkaa Ugin suurimpana puolueena– eniten paikkamääräänsä lisäsi perussuomalaiset

0

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi Ugissa alhaiseksi, koska äänensä kävi antamassa vain 49,9 prosenttia äänioikeutetuista. Valtuustossa puhaltavat seuraavan neljän vuoden aikana uudet tuulet, koska suurin osa valituista valtuutetuista on joko ensikertalaisia tai tauon jälkeen valtuustoon nousevia.

SDP säilytti paikkansa kaupungin suurimpana puolueena, mutta menetti silti yhden valtuustopaikan. Kokoomus nousi valtuuston toiseksi suurimmaksi puolueeksi kasvattamalla paikkamääräänsä kolmella valtuustopaikalla.

Keskusta piti yhdeksän paikkaansa ja perussuomalaiset oli Uudessakaupungissa suurin vaalivoittaja neljällä lisäpaikalla. Vasemmistoliitto menetti kaksi paikkaa ja Pro Uusikaupunki oli vaalien suurin häviäjä menettämällä kolme valtuustopaikkaa. Kristillisdemokraatit menetti ainoan paikkansa valtuustossa.

Vaalien suurin ääniharava oli paluun paikallispolitiikkaan tehnyt Rauman ja Uudenkaupungin entinen kaupunginjohtaja, eläkeläinen Kari Koski (sd.), joka sai 639 ääntä. Toiseksi eniten ääniä sai saman puolueen kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja ja liiketalouden opiskelija Jaana Reijonsaari-Korsman (273). Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon nousee SDP:n Ari Saastamoinen (33). Kokoomuksen ääniharava oli ensimmäistä kertaa Ugissa ehdolla ollut psykologi, henkilöstön kehittämispäällikkö Laura Kontu, joka sai 187 ääntä. Kokoomuksesta valtuustoon nousee esimerkiksi ainoa läpi mennyt maahanmuuttajaehdokas, liki 10 vuotta Uudessakaupungissa asunut yrittäjä ja projektipäällikkö Granger Simmons.

Keskustan ääniharava oli jo totutusti toimitusjohtaja Mauri Kontu, joka sai 174 ääntä. Toiseksi eniten keskustan ääniä sai yrittäjä Tapio Pääkkö (150), joka myös nousee uutena valtuustoon. Perussuomalaisista suurimman äänisaaliin sai palomies Sami Virtanen 210 äänellään. Toiseksi eniten ääniä sai uutena valtuustoon nouseva vaihtotyönjohtaja Jani Vaitiniemi (102). Vasemmiston äänikuningatar oli lähihoitaja Li Grönlund , joka sai 140 ääntä ja uutena valtuustoon nousee psykiatrinen sairaanhoitaja Henna Jokinen (75).

Pro Uusikaupunki-listalta viime vaaleissa huiman äänisaaliin kerännyt projektipäällikkö ja eläkeläinen Heikki Wala sai nyt 77 ääntä, mutta varmisti sillä silti valtuustopaikkansa. Pro Ukin listoilta uutena valtuustoon nousee maatalouslomittaja Petteri Pitkämäki 57 äänellään.

Valtuusto on seuraavat neljä vuotta kovin erinäköinen kuin nyt, koska 43:sta valtuutetuista 25 on uutta ja uudelleenvalittuja on 18. Eniten uusia ehdokkaita valtuustoon nostaa SDP, jolta tosin lähti eniten vanhoja valtuutettuja pois jo ehdokasasetteluvaiheessa. SDP:n 13 valtuutetusta 10 on uusia. Kokoomuksen 11 valtuutetusta neljä on uusia, keskustan yhdeksästä kolme on uusia, perussuomalaisten kuudesta valtuutetusta viisi on uusia ja vasemmistoliitto ja pro Uki nostavat molemmat kahden valtuutetun listaltaan yhden uuden.

Uudenkaupungin kaupunginvaltuuston keski-ikä on jatkossa 50–64 vuotta. Naisia valtuustoon nousee 15 ja miehiä 28.. Nuorin valtuutetuista on 21-vuotias Reija Pietikäinen (sd.) ja vanhin 74-vuotias Tarmo Kangas (kok.).

Keskusvaalilautakunta vahvistaa kuntavaalien tuloksen keskiviikkona.

Fakta

Puolueiden äänimäärät Ugissa 2021

SDP: ääniä 1845 eli 28,8 % annetuista äänistä (muutos vuoteen 2017: -390 ääntä)
Perussuomalaiset: ääniä 933 eli 14,6 % annetuista äänistä (+466 ääntä)
Kokoomus: ääniä 1518 eli 23,7% annetuista äänistä (+200)
Keskusta: ääniä 1281 eli 20,0 % annetuista äänistä (-215)
Vasemmistoliitto: ääniä 377 eli 5,9 % annetuista äänistä (-228)
Kristillisdemokraatit: ääniä 123 eli 1,9% annetuista äänistä (-84)
Pro Uki: ääniä 330 eli 5,2 % annetuista äänistä (-535)
Mitätöityjä ääniä 40

Lähde: Oikeusministeriö