Skeittipuisto on nyt virallisesti auki

0
Skeittiparkin ja pump track -radan avasivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaana Reijonsaari-Korsman (edessä vas.), nuorisovaltuuston puheenjohtaja Helmi Rantanen (2. vas.), liikuntapalveluiden vastaava Heidi Vuori (2. oik.) ja hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Seppo Laine (edessä 1. oik.). Avajaispäivänä paikalla oli liki 50 lasta.

Kaupunginlahden pohjukan skeittipuisto ja pumptrack -alue avattiin virallisesti perjantaina. Paikalla avajaishetkellä oli jo liki 50 nuorta, jotka rullailivat pitkin rataa potkulaudoilla ja polkupyörillä.

– Otetaan skeittipuisto nuorten omaksi paikaksi ja pidetään siitä yhdessä hyvää huolta. Tosi hienoa, että nuorten tekemät aloitteet otetaan huomioon. Näinkin pienessä kaupungissa on nyt paljon harrastusmahdollisuuksia, Uudenkaupungin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Helmi Rantanen iloitsi.

Skeittiparkki sai alkunsa vuonna 2018, kun kaupunki vuokrasi ensimmäisen kerran siirrettävää pumptrack -rataa. Rata osoittautui suosituksi ja kesäkuussa 2019 yli 400 uusikaupunkilaista lasta ja nuorta jättivät kaupungille aloitteen, jossa he toivoivat kaupunkiin skeittiramppeja, joissa voisi kulkea skeitti- ja scootti- eli potkulaudan kanssa.

– Mahtavaa olla avaamassa nuorten niin kovasti toivomaa rataa. Kaupunkiin on saatu uusi ja upea lähiliikuntapaikka. Aikuisten ideat eivät aina ole niitä parhaita silloin, kun nuorten liikkumista halutaan lisätä, siksi nuoria kannattaa kuunnella, totesi Uudenkaupungin liikuntapalveluiden vastaava Heidi Vuori .

Alakouluikäiset lapset kerääntyivät seuraamaan radan avajaisjuhlallisuuksia puuhaavien aikuisten touhuja. Lapset olivat iloisia ja tyytyväisiä vastavalmistuneeseen rataan, mutta heillä oli heti muutama kehitysehdotuskin.

– Penkkejä voisi olla lisää ihan tässä lähellä, mutta myös vesipiste tulisi tarpeen. Ja kioski olisi kiva, lapset totesivat kuin yhdestä suusta.

10-vuotiaat kaksoset Eino ja Enna Putro ovat odottaneet jo useamman viikon radan aukeamista malttamattomina. Eino on harrastanut skeittausta ja laudalla ajelua jo parin vuoden verran. Ennakin on potkulautaillut jo ainakin vuoden.

– Rata näyttää hyvältä ja kivalta. Leijonapuiston vieressä oleva kiinteä rata on ehdottomasti parempi ja vaikeampi kuin mitä torin rata oli, Eino totesi asiantuntevasti.

Ennaa ei niinkään kiinnosta temppujen tekeminen, vaan hän aikoo keskittyä pumptrack-radalla rullailuun.

– Olen kiertänyt lenkin tuolta takaa jo useamman kerran ja aion tulla kesän aikana vielä useasti tänne, Enna kertoi.

Einolla oli vielä yksi lajin harrastajan vinkki kaupungin päättäjille, jolla skeittiradan ympäristöä voisi kehittää.

– Nyt radalle ei pääse rullailemaan suoraan yhtäkään reittiä pitkin, koska asvaltointi loppuu kesken. Skeitti- tai potkulautaa on kannettava loppumatka radalle, etteivät rullien laakerit mene pilalle. Tähän toivoisin vielä muutosta, Eino totesi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaana Reijonsaari-Korsman (sd.) luonnehti radan valmistumista supersiistiksi jutuksi. Myös paikalla olevien lasten ja nuorten määrä oli iloinen yllätys.

– Paikalla on nyt jo enemmän kuin kourallinen nuoria. Hanke ja sen valmistuminen liki kaksi kuukautta etuajassa on tosi hieno juttu, Reijonsaari-Korsman luonnehti.

Hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Seppo Laine (kok.) totesi, että Uusikaupunki on skeittipuistonsa kanssa täysin ajan hermoilla, koska skeittaus on nyt myös olympialaji.

– Nyt, kun keskustassa on kiinteä rata, niin saamme siirrettävän pumptrack -radan aiempaa enemmän kiertoon myös laitakaupungille, Laine lisäsi.

Fakta
Skeittipuistoalue

Skeittiparkki on kooltaan 300 neliömetriä.
Pumptrack -radan koko on noin 1000 neliömetriä.
Hanke sai alkunsa yli 400 ukilaisnuoren aloitteesta.
Radat sopivat aloittelijatason harrastajasta olympiatason urheilijoille saakka.
Radalla voi kulkea skeitti- ja potkulaudalla, rullaluistimilla ja pyörällä.
Pinnat ovat asfalttia ja täysbetonia.
Hankkeen kokonaishinta on noin 350 000 euroa.
Aluehallintovirasto myönsi hankkeelle tukea 101 000 euroa.
Radan suunnitteli ja toteutti Trail It Oy.