Suomen kieli ja maahanmuuttaja

0

Usein kaikilla on sama ajatus, että suomen kieli on vaikeaa. Miksi maahanmuuttaja ei uskalla puhua suomeksi? Vaikka heillä on vähän suomen kielen taitoa, he eivät usein käytä sitä.

Pelkäämmekö tehdä virheitä vai mitkä ovat syitä, että maahanmuuttaja ei halua puhua suomeksi yleensä?

Aluksi kun opin suomen kieltä ja haluan puhua suomeksi, se ei ole tarkoituksena. Syy on se, että opin kirjakieltä ja kun menen koulun ovelta ulos, se tuntuu kuin kukaan ei puhu samaa kieltä, mitä opin. Luokassa tuntuu siltä, että aloin oppia kieltä niin nopeasti ja voin helposti ymmärtää suomalaisten puhuttavan kielen, mutta sitten yksi askel ulos koulusta saa minut tuntemaan itseni uudeksi suomen kielen maailmassa.

Annan esimerkin, ”Minä menen Helsinkiin”, mikä tarkoittaa, että menen Helsinkiin ja jos sanon ”Mä meen Hesaan”, se tarkoittaa myös samaa.

Sen lisäksi suomen kielessä on niin paljon kielioppia. Esimerkiksi partitiivissa on niin paljon sääntöjä ja se on erilainen yksikkö- ja monikkomuodolle. Voi voi, hiki tulee naamalle, kun tarvitaan kielioppia.

Toisaalta on poikkeustapauksia kieliopissa, jotka lisäävät kielen vaikeutta. Ei vain nämä kieliopit, mutta meillä on aakkoset, joissa on ä, ö, y. Nämä ovat tuntematonta meille ja niiden ääntämisensä on vaikea.

Kun aloin puhua suomeksi, ja vastaus oli englanniksi, se tuntui, että jos sinä et ole täydellisen kielessä, älä puhu. Se oli vähän surullista, mutta se oli vain ystävän kanssa. Joskus tunsin, että se saattoi olla vähän ärsyttävä heille, kun puhun suomeksi, jossa on niin paljon virheitä. Toisaalta apteekissa, sairaalassa, kaupassa, kirjastossa kun puhuin suomeksi, vastaus oli suomeksikin. Useista virheitä huolimatta, he ymmärsivät minua.

Tästä opin, että vaikka teillä ei ole riittävää kielentaitoa, uskaltakaa puhua. Kun tein väärin kielessä, opin suomen kieltä.

Mikäli teillä on motivaatio, teillä on tavoitteenne, miettikää, että suomen kieli on tärkeä oppia Suomessa, mikään ei voi pysäyttää teitä oppimasta siitä, vaikka voi olla vähän hankalaa aluksi.

Kun opetellaan uusia asioita, se on aina vaikeaa. Jos pääset läpi alussa, sitten mitä vaan matkan varrella on helppo taklata ja mennä eteenpäin.

Keinot ovat yksinkertaisia, kuunnelkaa paljon televisiota, lukekaa sanomalehdestä, opetelkaa 3–4 uutta sanaa päivittäin, puhukaa itsenne kanssa, ja jos mahdollista ystävän kanssa, älkääkä pelätkö tehdä väärin, sillä sitten te voitte oppia suomen kieltä kohta.

Ja yksi asia vielä, älkää lopettako kehittämästä suomen kieltä puhumalla, lukemalla, kuuntelemalla jne. koska suomen kielessä on aina uusi sana kehitetty joka päivä.

Vihdoin, uskokaa itseenne, ”minä osaan”. Tsemppiä.

Pooja Shah

kirjoittaja on muuttanut Uuteenkaupunkiin

Nepalista ja opiskellut

suomen kieltä.