Taidetalo Pilvilinna uudistuu joka vuosi

0
Raija ja Pentti Nokkalan taidetalo Pilvilinna täyttää tänä kesänä 10 vuotta. Sen kunniaksi he ovat keksineet monenlaista uutta nähtävää ja koettavaa

Raija ja Pentti Nokkalan Taidetalo Pilvilinna avaa ovensa keskiviikkona tutuille ja tuntemattomille kulttuurin nälkäisille. Tänä kesänä esillä päätalossa on noin 60 maalauksen näyttely sekä pihalla 120 veistosta, joista noin 20 on uusia.

– Emme oikein uskaltaneet innostua kesästä ja turisteista ennen kuin tuli tieto koronarajoitusten purkamisesta. Nyt olemme kuitenkin aloittamassa uutta kesää jo todella hyvällä mielellä. Eloa ja iloa on kaivattu kovasti, kun olemme tuijottaneet vuoden verran Pentin kanssa toisiamme samojen seinien sisällä, Raija Nokkala kertoo nauraen.

Nokkalat ovat teettäneet Ulla Köhlerin runopolun metsään ja Pentti Nokkala on hoivannut ruusutarhan 130 eri ruusulajia kukoistukseen. Olli Nokkala on säveltänyt ja toteuttanut taidetalon ympäristöön tunnelmaa luovan moniosaisen ääniteoksen.

– Tavoitteemme oli luoda erilaisia maailmoja, jotka aukeavat sitä mukaa, kun ihminen kulkee paikasta toiseen. Siinä olemme onnistuneet, Raija kuvailee.

Viime kesänä Pilvilinnan kävijämäärä putosi puoleen, koska bussiryhmät peruuttivat koronan takia varauksensa. Tälle kesälle ryhmävarauksia on tehty erityisesti heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun.

– Kotimaanmatkailijoillakin on selkeästi aistittavissa vielä pientä varauksellisuutta. Totesimme, että viime kesän opitulla varovaisuudella voisimme avata ovet joka tapauksessa, mutta nyt voimme ottaa vieraita vastaan jo hieman vapaammin, mutta silti turvallisesti, Raija lisää.

Kotimaan matkailu nousi ennennäkemättömään suosioon viime kesänä, joten odottavatko taidetalon isäntä ja emäntä tästä kesästä kaikkien aikojen ennätyssesonkia?

– Vaikea sanoa, koska osa matkailijoista on vielä koronan takia niin varovaisia. Toivomme tietenkin, että turistit lähtevät liikkeelle ja onhan vanhempi väki saanut jo toisen koronarokotteenkin, Pentti Nokkala toteaa.

– Tämä ei ole tavallista bisnestä meille, vaan teemme taidetta ja haluamme samalla, että kaikilla on mukavaa ja ihmiset viihtyisivät, Raija lisää.

Pilvilinna houkuttelee vuosittain uusia vieraita, mutta on myös paljon väkeä, jotka palaavat vuosi toisensa jälkeen uudestaan. Siksi Nokkaloidenkin on uudistuttava vuosittain.

– Taide uusiutuu aina, mutta olemme lisäksi tehneet katetun kahviterassin meren puolelle ja usean vuoden pyytelyn jälkeen teimme pienen kirpputoripöydän. Luvassa on myös vierailevia esiintyjiä. Tänne on tulossa ainakin elävä patsas, runoryhmä ja live-musiikkia, Raija listaa.

Pilvilinnan 10 vuoteen mahtuu jännitystä, iloa ja surua

Nokkalat ovat yhtä mieltä siitä, että taidetalo Pilvilinna on kasvanut kymmenessä vuodessa entistä enemmän kulttuuritaloksi. Talossa harjoitellaan ympäri vuoden teatteriryhmä Lentävän lokin näytelmiä ja muutenkin tarjonta on monipuolistunut.

– 10 vuodessa moni on muuttunut. Me olemme teatteri-ihmisiä, joten olemme improvisoineet monenlaista matkan varrella. Olemme suunnitelleet asioita esimerkiksi patsaspuistoa tai ruusutarhaa otsikkotasolla ja jälkeen ne ovat syntyneet tässä kaiken muun ohella, Pentti Nokkala toteaa.

– Emme ole niin kovin järjestelmällisiä, mutta toiminta on kasvanut jatkuvasti, Raija Nokkala jatkaa.

Nokkalat asuivat ennen taidetalon rakentamista Itäpuistossa omakotitalossa. Samassa talossa sijaitsi Raijan työtilat, mutta tilat eivät mahdollistaneet taidenäyttelyiden pitämistä.

– Eteen tuli kurjia tilanteita, joissa taideharrastajat kävivät kolkuttelemassa ovellamme ja he olisivat halunneet tulla katsomaan töitäni. Ei minulla ollut kotona muita kuin keskeneräisiä teoksia, joten emme voineet päästää heitä sisälle, Raija paljastaa.

Nokkaloilla oli ollut Hiun uimarannan läheisyydessä jo useita vuosia pieni sähkötön ja vedetön talo kesämökkinä ja he lähtivät kehittelemään sen paikalle taidetalon ideaa. Vuonna 2011 uuden taidetalon kynnyksellä Nokkaloita jännitti kovasti. Kaupungin keskustassa sijaitseva taidetalo Ars Aarras oli juuri lopettanut toimintansa ja taiteilijoista tuntui, ettei taiteeseen oikein uskottu.

– Ajattelimme käynnistää Pilvilinnan toiminnan pienellä liekillä ja toimia talonmiehinä omalle tilallemme, jos muu ei onnistu, Raija muistelee.

Kymmeneen Pilvilinnan vuoteen mahtuu Nokkaloilla monenlaisia hauskoja muistoja. Eräs bussimatkalainen oli kadonnut ja häntä etsittiin läpi talon ja puutarhan, kunnes hänet löydettiin tyytyväisenä uimarannalta.

– Lapsiryhmiltä tulee aina hauskimmat palautteet ja moni lapsi haluaa itsekin tehdä taidetta Pilvilinnaan lahjoituksena, Nokkalat muistelevat.

– Hauskoja ovat myös autossa istuvat aviomiehet, joita vaimot eivät ole aluksi saaneet suostuteltua mukaan taidetaloon. Lopulta mies taipuu ja pian hän huomaakin, että tutustumiskierroksella on niin hauskaa, ettei hän malttaisi lähteä pois, he jatkavat.

Koko taidetalon historian kovin isku tuli vuosi sitten keväällä. Helmikuussa 2020 merivesi nousi niin korkealle, että se työnsi mutaliejua ja vettä Pilvilinnan puutarhaan. Se tuhosi puutarhan rakenteita ja kivetyksiä sekä kaatoi ja rikkoi useita patsaita. Myös Pentin varjelema ruusutarha kärsi, koska vesi pääsi työntämään kukkapenkkien reunoiksi nostetut harkot pois paikoiltaan ja ruusupuskat juurineen levisivät ympäri aluetta.

– Se oli sellainen oma tsunamimme, jonka kohdalla mietimme, että kannattaako sitä haisevaa mutaliejua ylipäätänsä yrittää enää putsata. Viikon päästä iski korona, joten elämä viime keväänä tuntui melko lohduttomalta, Raija muistelee.

Koronavuoden helpotuksena oli kuitenkin Raijan vakaa asema kansainvälisesti tunnettuna naivistitaiteilijana. Hänelle tulee jatkuvasti enemmän näyttelykutsuja kuin mihin hän pystyy vastaamaan.

– Viime vuoden näyttelyt jäivät toteutumatta. Tänä vuonna ei ole kuin 1–2 ulkomaannäyttelyä, mutta kotimaannäyttelyitä on jälleen ympäri Suomen, hän lisää.