Terveiset uudelle valtuustolle

0

Haluan osoittaa suuret kiitokset edelliselle valtuustolle siitä työstä, mitä teitte nuorten osallisuuden parantamiseksi Uudessakaupungissa. Omasta mielestäni onnistuitte aidosti madaltamaan nuorten ja päättäjien välistä kynnystä.

Nyt olisi uuden valtuuston aika jatkaa samaa, vielä entistäkin aktiivisemmin. Vaikka moni asia on jo kunnossa, niin ainakin yksi asia painaa mieltäni nuorten osallisuuden osalta, sillä Uudenkaupungin nuorisovaltuustolla ei ole läsnäolo- ja puheoikeutta kunnanvaltuustoon eikä kunnanhallitukseen.

Uudenkaupungin nuorisovaltuusto on jo pitkään hakenut näitä oikeuksia tuloksetta. Nuorisovaltuuston paikka kunnanvaltuustossa ja kunnanhallituksessa ei ole mitenkään poikkeuksellinen järjestely, vaan näin toimitaan monissa kunnissa ympäri Suomen.

Vaikka Uudellakaupungilla on oman näkemykseni mukaan hyvä maine nuorten keskuudessa valtakunnallisesti, niin näiden paikkojen puuttuminen heikentää aidosti tuota mainetta ainakin omassa kuplassani.

Erityisesti valtuustopaikan puuttuminen on jopa hiukan häpeällinen asia kertoa Nuorisovaltuustojen Liiton yhteisillä tapahtumilla. Tämä on kuitenkin asia, johon olisi mielestäni helppo tehdä muutos. Päätös on suhteellisen pieni valtuutetuille, mutta suuri kuntamme nuorille.

Kuntalain mukaan demokraattisesti valittujen nuorisovaltuutettujen oikeuteen kuuluu pystyä vaikuttamaan kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan. Tämä toteutuu kokonaisvaltaisesti vasta, kun nuorisovaltuusto saa paikan kunnanvaltuustoon, joka oikeasti kunnan toiminnasta vastaa.

Vielä tähän päivään mennessä en ole uskaltanut toivoa Uudellekaupungille Nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaattia, sillä aikaisemmat valtuustot eivät ole olleet valmiita myöntämään nuorisovaltuustolle paikkaa kunnanvaltuustoon. Aikaisempina kertoina kun nuorisovaltuusto on hakenut paikkaa, vastalauseet ovat olleet minusta heikosti perusteltuja. Se että ”nuorisovaltuustolla on jo lautakuntapaikat” tai että ”kyllä nuorilla on jo mahdollisuuksia vaikuttaa”, eivät ole päteviä argumentteja siihen, etteikö vaikutusmahdollisuuksia pitäisi lisätä.

Nuorisovaltuuston paikka kunnanvaltuustossa on selvä merkki siitä, että nuoret ovat tervetulleita kuntapolitiikkaan. Kun nuoret tuntevat olonsa tervetulleiksi, heillä on paremmat lähtökohdat lähteä ajamaan heille tärkeitä asioita. Kunnanvaltuuston kokouksissa käyvä nuori veisi kokouksen kuulumiset aina nuorisovaltuuston kokoukseen, jonka jälkeen nuorisovaltuutetut veisivät terveisiä eteenpäin kavereilleen.

Tämä mahdollisesti taas lisäisi nuorten kiinnostusta politiikasta, joka taas parhaimmillaan voisi jopa nostaa äänestysaktiivisuutta, joka on tällä hetkellä hävettävän alhainen.

Tällä kolumnillani pyrin näin epävirallisesti vetoamaan uuteen valtuustoon. Olkaa te valtuusto, jonka jälkeen kuntalaisten, erityisesti nuorten, luotto ja kiinnostus kuntapolitiikkaan kasvaa. Se on varmasti kaikkien toive, sillä jos vain alle puolet kuntalaisista jatkaa äänestämistä, ollaan menossa hyvin synkkään suuntaan. Eikä pelkästään demokratian toteutumisen osalta, vaan myös ihan kuntapolitiikan maineen kannalta.

Iiris Soininen

lukiolainen