Uudenkaupungin keskusta voi hyvin

0

Uusikaupunki on osallistunut elinvoimalaskentaan, johon osallistuu kaikkiaan 32 kaupunkia. Tietojärjestelmäpalvelu Salokorpi Oy toteuttaa laskelman Elävät Kaupunkikeskustat ry:n menetelmällä. Laskelmalla mitataan kaupunkikeskustan elinvoimaa ja mittareina toimivat kaupat ja ravintolat, niiden tiiviys sekä tyhjien liiketilojen osuus.

Valtaosa kaupungeista on huolissaan keskustansa elinvoimasta. Kivijalkakauppa vähenee, kun verkkokauppa lisääntyy. Lisäksi asiakkaat suuntaavat kaupungeissa keskustan ulkopuolisiin kauppakeskuksiin. Vaikka Helsingissä, Turussa ja Tampereella asukasluku on ollut kasvussa, kaupunkien keskustoihin se ei ole heijastunut. Kun elinvoimalaskennan tarkkailuajanjaksona ovat vuodet 2017– 2021, kaupunkikeskustoista valtaosa on kokenut tappiota. Uusikaupunki tekee tässä merkittävän poikkeuksen. Tarkasteluajanjaksolla Uudenkaupungin vuosimuutoksen keskiarvo on 1,3 prosenttia plussalla, kun muilla kaupungeilla keskiarvo on miinuksella. Plussalle Uudenkaupungin lisäksi ovat päässeet vain Kotka, Vantaa ja Pietarsaari.

Koronavuosi oli Uudessakaupungissa täysin poikkeuksellinen. Kun keskimäärin kaupunkikeskustat menettivät elinvoimaansa, Uudenkaupungin keskustan elinvoima kasvoi 17,4 prosenttia.

Uudessakaupungissa ravintoloiden ja kahviloiden määrä säilyi koronasta huolimatta ennallaan, kauppojen määrä jopa kasvoi ja tyhjien liiketilojen määrä väheni. Hullummalta ei näytä jatkokaan. Kun korona on koetellut erityisesti ravintola-alaa, Kirstaan löytyi silti uusi yrittäjä viime kesänä. Pookissa aloitti uusi yrittäjä viime viikolla ja Alisellakadulla avattiin täysin uusi ravintola Public House Olkkari. Bar Muki ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että toiminta jatkuu heti, kun koronarajoitukset vain sen sallivat.

Yrittäjiltä oli fiksu veto pyytää kaupunkia aloittamaan Alisenkadun remontti vasta syksyllä. Kun tänä kesänä matkailu keskittyy vielä kotimaahan, Uudenkaupungin keskustaa ei parhaimpaan turistiaikaan myllätä. Ensi kesänä meillä on jälleen uusi valttikortti, kun Alisenkadun remontti valmistuu ja Alisellakadulla voidaan pitää vaikka tanssit.

Teija Uitto