Uusikaupunki vastaa matkailijoiden kysyntään

0

Korona on muuttanut merkittävästi matkailua. Kun ulkomaan matkailu romahti, suomalaiset alkoivat etsiä kotimaasta turvallisia ja kiinnostavia matkailukohteita. Uudestakaupungista tuli hetkessä trendikäs matkailukohde. Jo viime kesänä kaupungin nähtävyydet, taidetalo Pilvilinna, Wahlbergin museotalo, Bonk-keskus, Pakkahuoneen vierasvenesatama ja Automuseo kasvattivat kävijämääriään. Joissakin kohteissa kävijämäärät kasvoivat jopa 20 prosentilla tavalliseen kesään verrattuna (US 19.6.).

Uudenkaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laiho-Andersson arvioi, että myös tästä kesästä on tulossa erinomainen. Luonto-, liikunta- ja ruokamatkailu ovat kovassa kasvussa ja juuri tähän kysyntään Uusikaupunki vastaa hyvin. Kaupungissa on tasokas ravintolatarjonta. Alueella on paljon luontokohteita ja Velhoveden reitti on alkanut kiinnostaa yhä enemmän pyöräilijöitä. Aktiivimatkailijoille kaupungissa on nyt paljonkin uusia paikkoja: skeittipuisto, padelkentät ja Kalannin uusi frisbeegolfrata. Uusilla liikuntapaikoilla on merkittävä vaikutus kaupungin imagoon, etenkin kun kaupunkiin suunnitellaan vielä ammattitasoista frisbeegolfrataa ja harrastajille rataa Sorvakkoon. Harrastajapiireissä tällaiset uutiset etenevät nopeasti.

Uudessakaupungissa on vältytty koronan pahimmista vaikutuksista tapahtumatarjontaan. Tapahtumista on toistaiseksi päätetty jättää järjestämättä vain Merefesti. Loppukesästä kaupungissa on varsinainen tapahtumasuma, kun kaupungissa pärähtää käyntiin Karjurock, Crusell-viikko, Minifarmi, Rauhan juhlavuoden tapahtumat ja Venetsialaiset.

Matkailuvolyymin kasvussa on vain yksi myönteinen ongelma. Keskustan hotellit ja airbnb-kohteet ovat jo lähes täyteen varattu tälle kesälle. Onneksi osa matkailijoista majoittuu asuntoautoon tai -vaunuun ja telttailukin on jälleen suosittua.

Erityisen hienoa on, että kun aiemmin Uusikaupunki tuntui olevan erityisesti eläkeläisryhmien suosiossa, nyt matkailutoimistossa on huomattu myös nuorten matkailijoiden lisääntyneen.

Uusikaupunki tarjoaa kaiken sen, mitä matkailijat tällä hetkellä hakevat: sopivasti urbaania ympäristöä, luontoa, liikuntamahdollisuuksia ja ruokapaikkoja. Kaupunginlahden tyylikkäästi kunnostetut rannat ja hauska Tupsula kruunaavat kuvan kaupungista, jossa on kaikkea kivaa.

Teija Uitto