Viisi koronatartuntaa viimeisen viikon aikana

0

Varsinais-Suomi siirtyi eilen keskiviikkona koronaepidemian alimmalle tasolle eli perustasolle. Epidemiatilanne on jo pitkään jatkunut hyvänä ja kaikki perustason edellytykset täyttyvät. Uudessakaupungissa on kahden viime viikon aikana todettu viisi uutta koronatartuntaa.

U-soten alueen viidessä kunnassa on todettu pandemian aikana 306 koronavirustartuntaa. Ugissa tartuntoja on todettu 234, Vehmaalla 18, Taivassalossa 23, Kustavissa 15 ja Pyhärannassa 16.

Tällä hetkellä kaksi kolmasosaa Varsinais-Suomen koronatartunnoista tulee ulkomailta ja kolmannes pääosin perhepiiristä.

– Tautia kaupunkiin ovat tuoneet kausityöntekijöinä maahan tulleet henkilöt. Onhan se tavallaan helpotus, ettei tauti leviä kantaväestön keskuudessa, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kertoo.

Yli puolet uusikaupunkilaisista on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Toisen rokoteannoksen on saanut runsaat 12 prosenttia kaupungin asukkaista. Ikääntyneestä väestöstä on rokotettu liki 100 prosenttia. Kuluvan viikon loppuun mennessä U-soten alueella on annettu noin 13 700 rokotetta.

– Nyt rokotamme vuonna 1991 syntyneitä, sitä vanhempia ja 16-vuotiaita ja sitä vanhempia riskiryhmäläisiä. Tänään torstaina aukeavat varattavaksi seuraavan viikon rokotusajat, Rantanen kertoo.

Kahden viikon päästä eli viikolla 26 aukeavat rokotukset 25-vuotiaiden ikäluokalle. Rantasen mukaan rokotukset ovat sujuneet hyvin ja U-soten yhteistoiminta-alueen henkilökunta on toiminut joustavasti ja kiitoksen arvoisesti.

– He ovat joustaneet työajoissaan, jos rokotteita on yhtäkkiä tullutkin enemmän annettavaksi. U-sotessa on tehty myös iltaisin ja viikonloppuisin töitä. Aivan kaikki rokotteet on pistetty, mitkä alueelle on saatu, Rantanen korostaa.

Fakta
Perustason suositukset

Kokoontumisrajoitukset poistuvat ja rajoitukset lieventyvät.
Sisä- ja ulkotilaisuuksia voi järjestää ilman henkilömäärärajoituksia ja turvaetäisyyksiä.
Kaikessa toiminnassa on yhä huomioitava hygieniaohjeistukset, jotka ovat voimassa tämän vuoden loppuun.
Lähikontaktit ovat sallittuja aikuisten ottelu- ja kilpailutoiminnassa.
Myös kuorolaulu on jatkossa sallittua.
Etätyösuositus pysyy voimassa.
Maskin käyttöä suositellaan yhä koronatestiin hakeutumisen yhteydessä ja ennen testituloksen valmistumista, sairaalassa ja terveyskeskuksissa sekä ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa vierailtaessa tai työskenneltäessä.
Kasvomaskia on hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
Esimerkiksi yleisötapahtumissa tai kaupoissa ja kirjastoissa on yhä hyvä käyttää maskia.
Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö