Viisi päivää aikaa vaikuttaa

0

Kuntavaalien ennakkoäänestys on käynnistynyt Uudessakaupungissa aiempia vuosia vilkkaampana. Näin ainakin perjantain keskipäivän tietojen mukaan. Vajaan kahden viikon aikana äänensä on käynyt antamassa 1 758 kuntalaista. Tämä on 13,6 prosenttia kaikista kaupungin liki 13 000 äänioikeutetuista. Uusikaupunki on kuitenkin äänestysaktiivisuudessaan jäljessä valtakunnallista keskiarvoa.

Valtakunnalliset ennusteet povaavat ennakkoäänestysaktiivisuuden nousua, joka voi tarkoittaa sitä, että kuntavaalien lopullinen äänestysaktiivisuus nousee aiemmista vuosista.

Uudessakaupungissa on perinteisesti käyty äänestämässä aktiivisimmin varsinaisena vaalipäivänä eli tässä tapauksessa ensi viikon sunnuntaina. Tosin koronan takia runsaaseen kahteen viikkoon venytetty ennakkoäänestys saattaa tänä vuonna tuoda asiaan muutoksen.

Ennakkoon voi äänestää Pohitullin koulussa tai kiertävässä vaalibussissa tiistaihin saakka. Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntai. Jos vielä empii omaa äänestämistään, niin kannattaa muistaa se, että yhdelläkin äänellä voi vaikuttaa. Ugissakin on nimittäin vaalien tasaäänten jälkeen valittu valtuustopaikan saajia arvalla.

Perinteisiä vaalitelttoja ei ole saanut koronarajoitusten takia pystyttää ja muutenkin kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset ovat jääneet paitsioon. Ehdokkaat ovat tuoneet jonkin verran pöhinää sosiaalisen median alustoille, mutta ahkerimmin kuntavaaleissa äänestävät ikäihmiset jäävät silloin osittain vaille huomiota.

Kaupungin tiedonhallintapäällikkö Outi Verhan mukaan vuoden 2017 kuntavaaleissa ukilaisten ennakkoäänestyksen aktiivisuus oli 24,3 prosenttia ja vaalipäivänä kävi äänestämässä 34,4 prosenttia äänioikeutetuista. Äänestysprosentti koko vaaleissa oli neljä vuotta sitten 58,4 prosenttia. Kaupungin aktiivisimmat äänestäjät löytyivät Lokalahdelta.

Neljä vuotta sitten Ugin valtuuston 43 paikkaa jakoivat 19 uutta ja 24 jo aiemmin vaikuttanutta valtuutettua. Suurin äänisaalis viime vaaleissa oli 549 ääntä ja suhteellisen vaalitavan takia alimmillaan valtuustopaikka irtosi 46 äänellä.

Se, mihin suuntaan Uusikaupunki kehittyy neljän seuraavan vuoden aikana, on nyt äänestäjien käsissä.

Katja Kaartinen