Yaran johtaja Vehmaalla: Maataloudella tärkeä rooli vesiensuojelussa

0

– Maataloudella on tärkeä rooli vesiensuojelussa ja Itämeren tilan parantamisessa. Vesistöjen rehevöittymistä aiheuttavat muun muassa fosfori ja typpi, jotka ovat kasvien kasvun kannalta elintärkeitä ravinteita, totesi Yaran Uudenkaupungin tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää valtiovarainministeri Annika Saarikon vierailulla Vehmaalla.

Vehmaan vesistöjenhoito- ja suojeluyhdistys oli kutsunut ministerin uuden niitto- ja hoitoveneen kastetilaisuuteen. Kankaanpäältä oli pyydetty puheenvuoro tilaisuuteen.

Kankaanpää korosti, että Yaralla on tärkeä tehtävä suomalaisessa ruokaketjussa ja ruokahuollossa.

– Tavoitteemme on, että voimme Suomessa tuottaa ruokaa kannattavasti ja ympäristön kannalta kestävästi. Lannoitteita tarvitaan, jotta saadaan määrältään ja laadultaan mahdollisimman hyvä sato.

Kankaanpään mukaan tärkeää on saada ravinteet kasveihin, ei vesistöön. Ratkaisu kestävään maatalouteen on täsmäviljely, eli kasveille annetaan oikeanlaisia ravinteita oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Tällaiseen täsmäviljelyyn Yara tarjoaa Suomen oloihin räätälöityjä, tutkimukseen perustuvia, matalan hiilijalanjäljen lannoitteita. Lisäksi Yara tarjoaa viljelijöille kasvin tarpeisiin pohjautuvaa neuvontaa, kasvikohtaisia viljelyohjelmia sekä uutta teknologiaa hyödyntäviä työkaluja.

– Näiden avulla saadaan ravinteet kasveihin, jonne ne kuuluvat ja pois vesistöistä, Kankaanpää kiteytti.