Yaran satamalaiturin korjaustyöt alkavat

0
Yara Suomen Uudenkaupungin tehdas sijaitsee Hangonsaaressa.

Yara Suomen Uudenkaupungin toimipaikalla aloitettiin kesäkuun alussa tehtaan satamalaiturin korjaustyöt. Kyseessä on satamalaituri, johon tehtaan raaka-aine- ja lannoitelaivat kiinnittyvät.

– Laiturista korjataan puolet. Se on rakennettu kahdessa osassa eli aluksi on aikoinaan rakennettu paalulaituri ja myöhemmin on rakennettu kasuunilaituri, joka nyt remontoidaan, Yaran Uudenkaupungin tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää kertoo.

Paalulaituri on rakennettu 1960-luvulla ja betoniarkuista koottu kasuunilaituri on rakennettu 1980-luvun alussa. Kumpikin laituri on noin 160 metriä pitkä ja ne ovat kiinni toisissaan muodostaen 320 metriä pitkän kokonaisuuden.

– Korjausurakka kestää vuoden loppuun asti ja hanke on melko mittava, koska se on hintaluokaltaan noin yhdeksän miljoonaa euroa, Kankaanpää lisää.

Yaran satamalaituri on myös korjaustöiden aikana tiettyjen laivakuljetusten käytössä, joten turvallisuusseikat on huomioitava vielä aiempaa tarkemmin.

– Korjattavan laiturin osuutta käytetään tietylle laivaliikenteelle, joten laiturilla tehtävät työt joudutaan välillä keskeyttämään. Sen takia korjaustöille on varattu näin pitkä aika, Kankaanpää toteaa.

Samalla Kankaanpää jatkaa sanomalla, että huolellisten järjestelyiden avulla Yaran tehdas pystyy pitämään tuotannon käynnissä ja toimitukset tapahtuvat korjaustöistä huolimatta ajallaan.

– Töiden aikana laituria tukemaan rakennetaan louhetukipenkka satama-altaan pohjaan ja siinä vaiheessa, kun louhetta kipataan mereen, on mahdollista, että merivesi samenee ajoittain. Olemme tehneet yhteistyötä Ely-keskuksen kanssa ja sopineet, että tarvittaessa samenemista ehkäistään suodatinverhoilla tai lietteen talteenotolla, Kankaanpää selventää.

Satamalaiturin korjaustöiden pääurakoitsija on Destia Oy. Mukana on myös sukeltajia. Melua aiheuttavat työt, kuten purku- ja paalutustyöt, tehdään arkipäivisin kello 7–18.

– Työt rajoittuvat Yaran satama-altaan alueelle, joten ne eivät aiheuta rajoituksia sataman ohi kulkevaa väylää käyttäville veneilijöille. Turvallisuussyistä satama-alueella ja laiturin edustalla liikkuminen on tavallisestikin kiellettyä, mikä veneilijöiden on hyvä pitää mielessä, Kankaanpää lisää.