Äänimaisemateos avautuu Myllymäellä huomenna

0
Raimo Nummela, Tarja Aikola ja Mikko Rantanen ovat olleet luomassa huomenna Myllymäellä ensi kertaa kuultavaa äänimaisemateosta.

Huomenna perjantaina avautuu Myllymäellä ainutlaatuinen äänimaisemateos. Teoksen toteutuksesta vastannut teatteriohjaaja Mikko Rantanen odottaa innolla sitä miten teos tulee kiinnostamaan ja millaisen vastaanoton se saa niin kaupunkilaisten kuin matkailijoidenkin parissa.

– Kun talvella, juuri kaupunkiin muuttaneena, kuljeskelin Myllymäen upeissa maisemissa, aloin pohtia sitä miten puistoa olisi mahdollista elävöittää ja tuoda samanaikaisesti esille sekä kaupungin historiaa että tätä hienoa puistomiljöötä. Olen aiemmin tehnyt Kaarinaan ”Runo Kaarina” -kilpailun voittajateoksista runovalopolun ja siitä syntyi ajatus tehdä jotain vastaavaa myös Uudessakaupungissa. Ilokseni kaupungin kulttuuritoimessa suhtauduttiin ideaani heti erittäin myötämielisesti, kertasi Mikko Rantanen hankkeen taustoja.

Äänimaisemateoksen tekstit pohjautuvat uusikaupunkilaisen paikallishistorioitsijan Helmer Winterin kokoamaan ”Vakkasuomalaisia sanalaskuja” -teokseen. Sananlaskut heräävät eloon Uudenkaupungin teatterin lavoilta tuttujen näyttelijöiden, Raimo Nummelan ja Mirja Sinisalon, tulkitsemina.

– En ole aiemmin tehnyt ääninäyttelijän töitä, joten projekti oli siinäkin mielessä mielenkiintoinen ja meillä oli työryhmän kanssa todella mukavaa. Vaikka itse olen alunperin Hämeestä kotoisin, niin sen verran pitkään olen täällä jo asunut, ettei paikallismurteen nuotin tavoittaminen tuottanut hankaluuksia, totesi Nummela.

Hieman ongelmia sen sijaan tuotti vuonna 1943 julkaistun kirjan sananlaskujen sisältö. Murreasiantuntijoina työryhmässä toimivat Tarja Aikola ja Mika Sjöblom.

– Kokoelmassa on sananlaskuja 350 ja lopulta ehkä vain parikymmentä karsittiin pois siksi että tekstin sisältö ei auennut kenellekään meistä, selvitti Tarja Aikola.

Lopullisessa, noin 40 minuuttia pitkässä teoksessa sananlaskuja on mukana parisataa.

– Tässä projektissa oli hauska olla mukana. Myös siksi, että eteen tuli lapsuudesta tuttuja, vanhempieni käyttämiä sanontoja, kuvaili Aikola.

– Mielestäni Mikon idea äänimaisemateoksen luomisesta juuri Myllymäelle on loistava, sillä tämä kaunis puisto jää usein vähän syrjään kaikesta, vaikka onkin keskellä kaupunkia, lisäsi Aikola.

Teksti on jaettu teemoihin niin että jokaisen Myllymäellä sijaitsevan myllyn juurella on kuultavissa oma itsenäinen kokonaisuus.

– Esimerkiksi mamsellimyllyn luona kuultavat sananlaskut käsittelevät kotinurkkia ja paikallistuntemusta. Kuulija voi itsenäisesti liikkua äänimaisemassa myllyltä toiselle ja kuunnella haluamansa osuudet. Tai kuunnella yhden osan yhtenä päivänä ja seuraavana toisen, opasti Mikko Rantanen.

Sananlaskujen lomassa kuullaan uusikaupunkilaissyntyisen B. H. Crusellin klassista musiikkia.