Alex Frimodig lähtee myönteisin mielin armeijaan

0
Alex Frimodig aloittaa maanantaina varusmiespalveluksensa Niinisalossa.

Heinäkuun alussa on jälleen se aika, kun tuhannet nuoret miehet ja vapaaehtoiset naiset lähtevät suorittamaan varusmiespalvelustaan. Yksi heistä on 19-vuotias uusikaupunkilainen Alex Frimodig , joka lähtee maanantaina Porin prikaatin Niinisalon varuskuntaan.

Tunnelma Frimodigilla ennen armeijaan lähtöä on levollinen ja asenne varusmiespalvelusta kohtaan on positiivinen.

– Odotan innolla, mitä siellä tullaan oppimaan ja näkemään. Kaikin puolin myönteisin mielin lähden maanantaina palvelukseen, Frimodig kertoo.

Porin prikaatin tämän heinäkuun saapumiserän vahvuus on noin 2 000 asevelvollista. Maavoimien suurimpaan joukko-osastoon saapuvat varusmiehet sijoitetaan joko Kankaanpään Niinisaloon tai Säkylän Huovinrinteelle.

Frimodigin mukaan suurin osa uusikaupunkilaisista määrättiin Niinisaloon. Jotkut hänen kavereista on hakenut merivoimiin, jonka varuskunta on Kirkkonummella Upinniemessä.

Tietoa siitä, mihin joukko- ja perusyksikköön Frimodig sijoitetaan, ei vielä tiedetä, mutta Frimodigilla on selkeät toiveet, mitä hän haluaa tehdä varusmiespalveluksen aikana.

– Sotilaspoliisin tehtävät kiinnostaa. Haluan suorittaa vuoden palveluksen ja myös Reserviupseerikouluun pääseminen on tavoitteena. Haluan edetä niin pitkälle kuin mahdollista, Frimodig päättää.

Koronapandemian tuomat erikoisjärjestelyt Puolustusvoimissa ovat viime vuodesta lähtien olleet arkipäivää varusmiehille. Isoimpana muutoksena normaaliin varuskuntaelämään on lomajärjestely 2+2+2, jossa neljän viikon palvelusjakson jälkeen on kaksi lomaviikkoa.

Frimodigilla ei ennen palvelukseen lähtöä ole varmaa tietoa siitä, jatkuvatko koronajärjestelyt varuskunnissa vai palataanko normaaliin päiväjärjestykseen.

– Uskoisin, että siellä voitaisiin palata normaaliin toimintaan hyvinkin pian, koska kaikki varusmiehet rokotetaan varuskunnissa. Koronatilanteen mukaan mennään, Frimodig uskoo.

Armeija-ajat ovat perinteisesti aikoja, joita muistellaan läpi elämän. Sukulaisilla ja vanhemmilla on omia muistoja, joita jaetaan nuorille eteenpäin. Isät ja kaverit saattavatkin antaa muutaman vinkin tulevalle varusmiehelle, mitkä kannattaa ottaa varauksella vastaan.

Frimodig myöntää, että hänen tuttavansa ovat kertoneet kokemuksia ja antaneet vinkkejä, mihin kannattaa armeijassa tottua.

– Siellä täytyy tottua tietynlaiseen meininkiin. Armeijassa on ne, jotka komentaa ja sen mukaan tehdään, mitä käsketään.

Tunnettu toteamus ”kiire odottamaan” on myös tullut tutuksi muilta varusmiespalveluksen jo suorittaneilta kavereilta.

Samalla Frimodig kokee tietynlaisen armeijakurin ja -järjestyksen olevan hyödyksi nuorille.

– Siellä oppii hyödyllisiä taitoja elämään. Käskyjen noudattaminen on hyvä taito oppia, koska yhteistyön ja yhteisen hyvän kannalta pitää tehdä asioita, vaikka ne ei itseä miellyttäisi, Frimodig pohtii.

Maanantaina Frimodig lähtee kohti Niinisaloa omalla autollaan kaverinsa kanssa. Ylioppilaaksi tänä vuonna valmistuneen Frimodigin tulevaisuuden suunnitelmat ovat selvillä.

– Sain keväällä opiskelupaikan oikeustieteellisen alan kouluun. Voin nyt rauhassa suorittaa vuoden palveluksen ja aloittaa koulun syksyllä 2022, päättää Frimodig.