Alkukesä oli kuuma ja kuiva

0

Kesäkuussa Suomessa mitattiin yhteensä 25 hellepäivää eli lähes joka päivä jossain päin maata lämpötila nousi yli 25 asteen. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin kaikkialla maassa.

Uudestakaupungista virallisia lämpötilamittauksia ei ole olemassa, mutta noin 150 kilometriä pohjoisempana sijaitsevalla Niinisalon lentoasemalla todettiin 19 hellepäivää. Uudessakaupungissa meri-ilmasto yleensä hieman hillitsee lämpötilojen nousua, mutta lämmin on ollut täälläkin.

Lämpimiä ja kuivia kesiä on ollut toki ennenkin, mutta yleensä vielä kesäkuu ei ole ollut näin kuuma. Ennen tiistain ja keskiviikon sateita, Uudessakaupungissa satoi virallisen mittauspisteen mukaan 18.6. ja silloinkin vain 0,7 milliä.

Tämän viikon sateet ovat olleet tervetulleita ainakin maanviljelijöiden ja kotipuutarhureiden puolesta. Kasteluvettä on kulunut, eikä sekään ole välttämättä auttanut. Mansikat kypsyivät hetkessä, eikä poimijoita riittänyt tarpeeksi joka paikkaan.

Kuivat kesät näyttävät täällä rannikolla olevan uusi normaali. Esimerkiksi vuonna 2018 sateeton jakso venyi viikkotolkulla.

Tukala keli on myös vaikeuttanut monen arkea, kun kuumuutta ei pääse pakoon edes yöllä. Ilmalämpöpumput ovat olleet kysyttyjä jo monta vuotta, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta sellaisen hankintaan. Onneksi palvelutaloissa ja sairaaloissa helteistä pahiten kärsivät pääsevät yleensä viileään, mutta moni joutuu tuskailemaan kotonaan.

Avoterveydenhuollossa helteen vaikutukset eivät ole vielä näkyneet, mutta kuivumisesta kärsiviä potilaita on ollut. Vointi parantuu yleensä nesteytyksellä.

Ilmastonmuutoksen seurauksena ääriolosuhteet yleistyvät. Jatkossa on yhä useammin odotettavissa hellejaksoja ja myrskyjä. Viileitä kesiä tulee todennäköisesti jatkossakin, eikä tämäkään kesä loputtomiin jatku.

Silti uutiset Kanadasta ja Siperiasta pelottavat. 30 asteen helteessä suurin osa ihmisistä pystyy vielä elämään suht normaalisti, mutta 50 astetta on jo aivan liikaa.

Risto-Matti Kärki