Konserttien lisäksi ensimmäisen viikon ohjelmaan kuului myös soitonopetusta sekä klarinettikilpailu, aivan kuten tänäkin vuonna. Tosin aluksi opetusta oli vain klarinetisteille.
Ensimmäisen Crusell-viikon päättäjäisissä kaupunginjohtaja Erkki Lahikainen totesi kokemuksen olleen varsin rohkaiseva, eikä hän nähnyt syytä, miksi tapahtumasta ei voisi muodostua jatkuva. Tosin viikkoa oli hänen mielestä syytä vielä kehittää ja laajentaa.
Vuosikymmenten aikana viikko on todella kehittynyt. Yksi suurimmista muutoksista on ollut kansainvälistyminen. Ensimmäisen viikon päätteeksi pohdittiin mahdollisuutta palkata seuraavana kesänä yksi kansainvälinen opettaja viikolle. Nyt Crusell-viikko houkuttelee esiintyjiä, opettajia, kurssilaisia ja kilpailijoita ympäri maailmaa. Esimerkiksi tämän vuoden klarinettikilpailun semifinalisteista kauimmaiset osallistujat tulevat Yhdysvalloista ja Israelista. Heidän intoa saapua Suomeen ja Uuteenkaupunkiin ei ole karsinut edes kahden viikon koronakaranteeni.
Keski-iän kynnyksellä oleva Crusell-viikko jatkaa yhä uudistumistaan. Viikon taiteellinen johtaja Olli Leppäniemi haluaa viikon ohjelmiston kautta osallistua nyt ajankohtaiseen, yhteiskunnalliseen keskusteluun ja edistää ihmisten välistä tasa-arvoa sukupuolesta tai etnisestä alkuperästä huolimatta. Niinpä Crusell-viikon konserteissa kuullaan päivittäin sekä naissäveltäjien että eri etnisistä ryhmistä lähtöisin olevien säveltäjien teoksia.
Juhlavuotta suurempi asia on kuitenkin se, että viikko voidaan ylipäätään järjestää. Soittajille paluu elävän yleisön eteen on suuri asia ja he ovatkin valmiina panemaan parastaan. Varmasti myös yleisö osaa nauttia konserteista ihan eri tavalla kuin kaksi vuotta sitten. Järjestäjät puolestaan tekevät kaikkensa, että viikko saadaan vietyä läpi koronaturvallisesti. Tässä myös yleisön on kannettava oma vastuunsa ja pidettävä tarvittavat turvavälit myös esimerkiksi Lyhtyjen yön tunnelmassa.
Maija Ala-Jääski