Ensimmäiselle Tie Uudenkaupungin rauhaan -kierrokselle riitti historiannälkäisiä

0
Opas Riitta Kilkku kertoo Vallinmäen toimineen luultavasti tähystyspaikkana.

Matkailuopas Riitta Kilkku selaa papereitaan Pakkahuoneen vierasvenesatamassa. Pian myös Uudenkaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laiho-Andersson saapuu paikalle. Mukanaan hänellä on pieneen kannettavaan kaiuttimeen yhdistetty mikrofoni. Naiset alkavat asettaa mikrofonia Kilkun päähän, ja testaavat sen toimivuutta. Testattaessa kaiuttimesta kuuluu vinkaisu, sitten Kilkku saa äänenvoimakkuuden säädettyä kohdalleen. Ensimmäinen Tie Uudenkaupungin rauhaan -kierros on pian alkamassa.

Kierros poikkeaa muista, Uudessakaupungissa jo vuosikymmenien ajan järjestetyistä kierroksista siinä, että se keskittyy ainoastaan Uudenkaupungin rauhaan ja sitä edeltäneisiin, kaupungissa tapahtuneisiin vaiheisiin. Tutuiksi tulevat niin Pohjan sodan kuin isovihankin aikaiset tapahtumat. Kaupunki myös tarjoaa kierroksen Uudenkaupungin rauhan 300-juhlavuoden kunniaksi, eli osallistujien, kaupunkilaisten tai muualta tulleidenkaan, ei tarvitse maksaa kierrokselle osallistumisesta mitään.

– Olin mukana Uudenkaupungin rauhan juhlavuotta suunnitelleessa toimikunnassa. Sain heti idean rauhateemaisesta kierroksesta, ja aloin kontaktoida kaupungin matkailuoppaita, Irmeli Laiho-Andersson kertaa.

– Aloin koostaa rauhateemaista opastusta jo viime vuonna. Sain sen rungon valmiiksi viime maaliskuussa, Kilkku sanoo.

Ensimmäiselle kierrokselle ilmoittautui 17 osallistujaa. Kilkku ja Laiho-Andersson kertovat sen olevan parempi osallistujamäärä, kuin muilla kaupunkikierroksilla. Laiho-Andersson arvelee tämän johtuvan ainakin osittain siitä, että kierros on ilmainen.

Kierros alkaa kahdelta. Vierasvenesataman vilinästä on vaikea erottaa, ketkä ovat tulossa kierrokselle. Laiho-Andersson ja Kilkku arvioivat, etteivät aivan kaikki ilmoittautuneet saapuneetkaan paikalle. Ulkopuolisetkin alkavat kuitenkin kiinnostua siitä, mitä paikalla tapahtuu. Tasalta Kilkku alkaa kertoa vuoden 1699 tapahtumista, jolloin Saksi, Puola ja Venäjä liittoutuivat Ruotsia vastaan. Osallistujat kuuntelevat opastusta keskittyneesti. Samoja asioita ei muilla kaupungin kierroksilla kuule, sillä niillä rauhan aikaa ja sitä edeltäviä vaiheita ehditään sivuta vain nopeasti.

Opastuksella kierretään keskusta-alueen historiallisesta kohteesta toiseen. Jokaisessa kuullaan historian eri vaiheista. Historiannälkäiset ihmiset seuraavat Kilkkua vierasvenesatamasta vanhalle kirkolle, joka on yksi kierroksen etapeista. Sisällä ei käydä, mutta opas kertoo muun muassa, miten puolta kirkosta käytettiin ruokavarastona.

Matka jatkuu seuraavaksi Vallinmäelle ja siitä torille. ”Tässähän oppii itsekin uusia asioita, vaikka onkin paikallinen ja luulee jo tietävänsä kaupungista paljon”, toteaa joku ryhmäläisistä Kilkulle. Kierroksella ei keskitytä seuraamaan kenenkään historian henkilön vaiheita, vaikka opastuksessa viliseekin tuttuja nimiä, kuten Johannes Winter ja Pietari Suuri .

Kun tunnin kestävän kierroksen aika alkaa käydä vähiin, yksi kohde jätetään välistä. Kilkku kertoo torilla paikan sijainnin, ja ne asiat, jotka normaalisti selostettaisiin siellä. Tämä ei osallistujia vaikuta häiritsevän. Joukko suuntaa vielä Rauhanpuistoon, sekä torilla sijaitsevalle rauhan muistomerkille, missä monien aikalaisten ”siunatuksi rauhaksi” tai ”ikuiseksi rauhaksi” kutsuma Uudenkaupungin rauha solmittiin 30.8.1721.

Tie Uudenkaupungin rauhaan -opastettuja kävelykierroksia järjestetään 14.7. ja 28.7. kello 14–15, Rauhan Symposium -tapahtuman yhteydessä 11.8. kello 15–16, 12.8. kello 10–11 ja 14.8. kello 13–14. Lisäksi kierrokset Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlapäivänä 30.8. kello 17–18 ja kansainvälisenä rauhanpäivänä 21.9. kello 17–18. Kierrokset ovat maksuttomia. Ennakkoilmoittautuminen viimeistään päivää ennen osoitteessa uki.fi/rauha300. Kierros mahdollinen myös englannin kielellä.