Helteelläkin pärjätään

0
Sirkka Niinilehto (vas.) ja Saara Sinisalo ulkoilivat Merituulikodissa hoitaja Sari Vuorion kanssa.

Uudessakaupungissa on vallinnut voimakas helleaalto, jolle ei Ilmatieteen laitoksen mukaan näy vielä loppua. Vaikka loppuviikosta heikot sadekuurot ovat mahdollisia, on sää pääosin kuiva ja lämmin.

– Helteet näyttäisivät ennusteen mukaan jatkuvan vielä ensi viikon alkupuolella, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Ylin Isokarin mittausasemalla tänä vuonna mitattu lämpötila on toistaiseksi 26,7 astetta. On kuitenkin todennäköistä, että Isokarissa on sen merellisen sijainnin vuoksi ollut viileämpää kuin Uudessakaupungissa. Uusikaupunki vertautunee paremmin esimerkiksi Raumaan, jossa hellettä oli kesäkuussa korkeimmillaan jo 31,8 astetta. Viime vuonna lämpö ei kohonnut Raumalla yli 29,8 asteen.

Myöskään sadetta ei ole Uudessakaupungissa tänä kesänä juurikaan nähty. 23.6. monessa kaupungissa tuhoja aiheuttaneen Paula-myrskynkin aikaan Isokarilla mitattiin vain 0,2 millimetrin sateet.

Helteen vaikutus ei Uudenkaupungin johtavan ylilääkärin Pia Lahtisen mukaan ole aivan suoraan näkynyt avoterveydenhuollossa. Osastoilla tosin on hieman normaalia enemmän kuivumisesta kärsiviä potilaita. Heidän vointinsa on parantunut nesteytyksellä.

– Pääsääntöisesti nämä henkilöt ovat ohjautuneet osastolle päivystyksen kautta, Lahtinen kertoo.

Tehostetun palveluasumisen yksikössä Merituulikodissa ei helle juuri sisällä tunnu. Lämpöön osataan varautua jo totutusti. Talossa on jo neljättä vuotta käytössä viilennyslaitteet niin yhteisissä kuin asiakkaiden yksityisissä tiloissa.

– Tämä on helpottanut kesiä. Ennen yritimme torjua kuumuutta pitämällä kaihtimia kiinni, sairaanhoitaja Tanja Vuorela kertoo.

Järjestelmä on talonmies Reijo Kauppisen vastuulla, vaikka se toimiikin suurelta osin automaattisesti. Kauppinen käy aina päivän aluksi tarkastamassa, että laitteet ovat päällä, ja että lämpötila on pysynyt samana. Joskus järjestelmä on tarjonnut myös yllätyksiä.

– Kerran kone oli pysähtynyt, eikä automatiikka ilmoittanut siitä. Nyt kaikki on kuitenkin toiminut hyvin, Kauppinen kertoo.

Sääolosuhteiden arvioinnissa hoitajat toimivat ”ilmapuntareina”. Jos sää on kuuma, seisova ja painostava, ei ulos mennä ollenkaan, tai korkeintaan hyvin lyhyeksi aikaa. Silloinkin istutaan varjossa. Asiakkaan toiveesta hoitaja saattaa lähteä tämän kanssa vaikka lyhyelle kävelylenkille.

– Eivät he sielä yleensä kauaa viihdy, Vuorela toteaa.

Kesäkuumalla Merituulikodissa panostetaan myös juomiseen. Tarjolla on suoloja sisältävän vichyn lisäksi muita mehuja, sillä pääasia on, että edes jokin maistuu yleensä hieman huonosti juoville vanhuksille.

– Vaatteissa kannattaa suosia luonnonmateriaaleja. Jos ei tule hirveästi juotua, niin kannattaa syödä suolapitoisia ruokia, että kehon suolatasapaino säilyy, Vuorela vinkkaa myös muille.