Huh hellettä!

0
Kuivuus ja kuumuus kurittaa sammakkoeläimiä. Sammakoiden kutulammissa veden olisi pysyttävä pitkälle heinäkuuhun, jotta nuijapäät ehtivät kasvaa pieniksi sammakoiksi.

Kesäkuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin, uutisoi Ilmatieteen laitos, eikä heinäkuukaan näytä olevan viileäksi jäämässä. Kesäkuun kolmestakymmenestä päivästä peräti 25 oli hellepäiviä jossakin päin Suomea.

Muukin pohjoinen pallonpuolisko on kärvistellyt tänä vuonna kuumuudessa. Siperiassa osa viime vuoden maastopaloista palaa yhä: ne vetäytyivät talveksi kytemään turpeeseen ja leimahtivat taas kevään tullen.

Kanadassa sijaitsevasta Lyttonin kylästä mitattiin kesä-heinäkuun taitteessa maan kaikkien aikojen lämpöennätys, 49,6 astetta. Muutamaa päivää myöhemmin hallinnasta ryöstäytynyt maastopalo poltti kylän lähes maan tasalle.

Suomalainen lehdistö on ottanut ilon irti hienoista loma- ja uimasäistä. Helteistä iloitseminen on pitkän kylmän vuodenajan jälkeen ymmärrettävää, mutta isommassa kuvassa tilanne on huolestuttava. Ilmaston kuumeneminen on kiihtynyt voimakkaasti viime vuosina. Laajat maastopalot vapauttavat ilmakehään lisää hiilidioksidia, joka lämmittää ilmastoa entisestään.

Täällä Lounais-Suomessa on monin paikoin ollut kuuman lisäksi myös kuivaa. Rajujen kevätsateiden jälkeen sade on tullut kuuroina, joita on riittänyt toisille paikoille, toisille taas ei.

Niillä paikoilla, joilla sadetta ei ole saatu, alkaa tilanne esimerkiksi viljan kasvun kannalta olla ikävä. Herne, härkäpapu ja öljykasvit ovat kärsineet vielä pahemmin, kertoi Ylen heinäkuun alussa haastattelema MTK:n asiantuntija.

Luonnolle kuumuus ja kuivuus voivat olla eduksi tai haitaksi, riippuen miltä kannalta asiaa katsoo. Ketojen ja paahdeympäristöjen lajit ja perhoset viihtyvät helteessä.

Toisaalta sammakkoeläinten nuijapäitä on kuollut suurin joukoin, kun niiden kasvupaikkoina toimivat lammet ja ojat ovat kuivuneet etuajassa.

Monien luonnoneläinten matka juomaan on käynyt pitkäksi ja vaaralliseksi. Helppo tapa auttaa eläimiä onkin laittaa vesikuppi puutarhaan, sopivaan suojaisaan paikkaan. Kuppiin kannattaa lisäksi laittaa nojalleen vaikka keppi, jotta pienemmät luontokappaleet eivät huku.

Kasvit paitsi varjostavat, myös jäähdyttävät ilmaa haihduttamalla vettä. Hellesäällä vehreä ympäristö onkin helpotus verrattuna betoniseen, kivettyyn ja ruohonleikkurin kurittamaan maastoon.

Monimuotoisuuden vaalimisen lisäksi kuumuudelta suojautuminen onkin hyvä syy jättää puutarhanhoito vähän vähemmälle. Ja kukapa sitä nyt helteellä jaksaisikaan. Taajamien ja kaupunkien suunnittelussa viheralueet ja erityisesti isot, varjostavat puut ovat nousseet arvoon arvaamattomaan hellekesien yleistyessä.

Maija Karala