Ihan rauhassa tutustuttava näyttely

0
Seija Itäranta (vas.), Heli Sammalisto ja Hiltu Sallinen tämän sodanvastaisen Pax Aeterna-installaation ääressä.

”Ihan Rauhassa” on paitsi Galleria-Taidelainaamo Horisontin uuden taidenäyttelyn nimi, myös asenne, jolla näyttelyyn voisi Valto Vaalikiven mukaan suhtautua. Näyttelyssä olisi Vaalikiven mielestä suotavaa perehtyä teoksiin ajan kanssa. Ihan Rauhassa -näyttelyyn on koottu lähes kaikkien Uudenkaupungin kuvataideseuran jäsenten töitä. Heinä–elokuun ajan esillä olevaan näyttelyyn osallistuvat Valto Vaalikivi, Hiltu Sallinen, Kyösti Hallikainen, Seija Itäranta, Heli Sammalisto, Peter Silvendoin ja Juhani Vuorisalmi.

Näyttely on osa Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoden tapahtumia. Historiaa ei näyttelyssä korosteta. Sen sijaan jokainen taiteilija tulkitsee näyttelyn teemaa ”ihan rauhassa” omalla tavallaan.

– Minulle ainakin luonnon rauha ja monimuotoisuus merkitsevät paljon, Valto Vaalikivi sanoo.

– Pyrimme tekemään rauhateemaisia töitä. Minun töideni kasvokuvissa on silti jopa tuskainen ilme. Mielestäni jokapäiväisessä elämässä kamppaillaan hyvän puolesta. Se näkyy töissä, Heli Sammalisto kuvailee.

Näyttelyssä on erityisesti öljyväritöitä ja muita maalauksia. Niiden lisäksi näytteillä on Juhani Vuorisalmen Nöyrä-veistos ja Hiltu Sallisen mm. kaarnaa ja vanhoja esineitä sisältävä sodanvastainen installaatio Pax Aeterna.

– Vietän kesät saaressa, missä on 100-vuotias mökki. Siellä on kaikkea ihanaa romua, Sallinen kertoo installaatiosta.

Uudenkaupungin kuvataideseura ylläpitää itse Galleria-Taidelainaamo Horisonttia. Siellä pidetään jäsenten yhteis- ja yksityisnäyttelyitä, minkä lisäksi gallerialla on myös vierailevien taiteilijoiden ja lasten näyttelyitä. Koska kuvataideseuralaiset järjestävät näyttelyitä yleensä samalla ryhmällä, tuntevat jäsenet toistensa työt hyvin. Joku heistä onkin aina Horisontissa kertomassa galleriassa käyville esillä olevista töistä.

– Teos aukeaa ihmisille aivan eri tavalla, kun joku esittelee sen hänelle, Vaalikivi toteaa.

Seuran jäsenet toimivat aktiivisesti ja järjestävät näyttelyiden lisäksi monenlaista vapaa-ajan toimintaa jäsenilleen. He saavat toisistaan tukea ja pyrkivät myös oppimaan yhdessä.

– Meidän yhteisö pitää meidät pinnalla ja inspiroi. Jäsenyyden aikana jokainen on pystynyt nostamaan taiteensa tasoa, Sammalisto kertoo tyytyväisenä.

– Se paras työ on aina tekemättä. Eli kehittymään aina pyritään, Vuorisalmi toteaa.