Ihmisen parasta aikaako?

0

”Se on loppu nyt!” ”Ai mikä on loppu?” ”No, mäntysuopa.”

Suomessa ei varmaankaan tänä kesänä ole montaa leirikeskusta, jossa edellä mainittua keskustelua ei ole käyty. Se on nimittäin pätkä mäntysuopa-sketsistä, jota esitetään monilla rippileireillä. Olen itse saanut nähdä tästä kyseisestä sketsistä monta erilaista versiota, sillä olen saanut olla useassa rippikoulussa töissä. Kesääni kuuluvat rippileirit ja niiden nuoret.

Rippikoulu on ainutlaatuinen kokemus, joka usein muistetaan vielä vuosienkin päästä. Mitä sinä muistat omasta rippikoulustasi? Minä muistan mäntysuovan lisäksi ainakin nuotioillan Lohjanjärven rannalla, oman isoseni pitämän iltahartauden sekä salaisen ystävän lähettämät kirjeet. Olen myös edelleen yhteydessä ihmisiin, joiden kanssa olen käynyt rippikouluni.

Rippikoulu ei ole vain rippileiri, vaan se on noin puoli vuotta kestävä kokonaisuus, joka usein päättyy leirijaksoon. Tänä vuonna Uudenkaupungin seurakunnassa on seitsemän rippikouluryhmää, joista yli puolet on jo konfirmoitu. Juuri tänään käynnistyy kesän toiseksi viimeinen leirijakso Haukharjassa. Jokainen leiri on erilainen, sillä rippikouluryhmät ovat aina erilaisia. Rippikoulun ydin pysyy kuitenkin muuttumattomana.

Rippikoulusuunnitelma kiteyttää rippikoulun tehtävän seuraavasti: Rippikoulu vahvistaa nuorten uskoa kolmiyhteiseen Jumalaan ja varustaa heitä elämään kristittyinä. Edelleen vuosittain lähes 80 % 15-vuotiaista nuorista käy rippikoulun. Mikä rippikouluissa vetää vuosikymmenien jälkeenkin? Nuorilta itseltään kerätyssä palautteessa esille nousee valtakunnallisesti erityisesti se, että rippikouluissa on hauskaa, turvallista ja siellä saa olla oma itsensä.

Tällaista rippikoulua haluan olla omalta osaltani rakentamassa. Sellaista, jossa nauretaan välillä vedet silmissä, uskalletaan pohtia omaa elämää ja Jumalaa sekä tullaan kuulluksi puolin ja toisin. Kiitos vanhemmille, että lainaatte nuorianne meille hetkeksi. Nuorenne ovat upeita, saatte olla heistä ylpeitä!

Paula Pöntinen

seurakunnan viestijä Uudenkaupungin seurakunta