Jasper Heino haluaa päästä ammattilaispelaajaksi

0
Jasper Heino on harrastanut frisbeegolfia jo kymmenen vuoden ajan.

Lokalahden frisbeegolfradalla on hiljaista. Tuulinen ja pilvinen keli on vaikuttanut pelaajiin, eikä radalla näy olevan hirveästi tapahtumaa. Yksi pelaaja kuitenkin radalta löytyy harjoittelemassa. Hän on 21-vuotias Jasper Heino .

– Tämä on kotiratani. Täällä vietän vapaa-aikani, mutta välillä tulee käytyä täällä liikaakin, Heino naurahtaa.

Lokalahdelta kotoisin olevalla Heinolla tulee tänä kesänä kymmenen vuotta täyteen frisbeegolfin harrastamisesta. 11-vuotiaana kiinnostus lajiin syntyi videopelien kautta.

– Playstation-pelissä oli mahdollisuus pelata frisbeegolfia ja pidin siitä. Isäni vinkkasi, että Uudenkaupungin keskustassa on rata, jonne voi mennä kokeilemaan. Kävimme ostamassa kiekon ja siitä se sitten lähti, Heino kertoo.

Kaksi vuotta harrastuksen aloittamisesta Heino hankki kilpailulisenssin ja osallistui juniorisarjoihin. Huomatessaan pärjäävänsä kisoissa hän siirtyi aikuisten kilpasarjoihin.

Vuonna 2016 Heino koki tähänastisen uransa tähtihetken, kun hänet valittiin Suomen maajoukkueen mukana frisbeegolfin EM-kisoihin. Tuloksena oli EM-pronssi.

– Kultamitali jäi vain yhden heiton päähän, joten se vähän harmittaa, mutta mitali on aina mitali, Heino iloitsee.

Koronapandemian vaikutukset näkyvät myös frisbeegolfissa. Normaaliolosuhteissa Heinolle tulisi vuoden aikana yli kymmenen kisaa, mutta tänä vuonna hän on osallistunut vain neljään.

Heino on omasta mielestään suoriutunut ailahtelevasti, vaikka kisoista on tullut yksi voitto toukokuulta.

– Edelliset kaksi kisaa ovat menneet alakanttiin, ja on pitänyt miettiä, mitä teen väärin, Heino pohtii.

Heino pystyy nimeämään yhden kehityskohteen välittömästi.

– Oma pääkoppa.

Heino tarkentaa, että hän helposti turhautuu tiukoissa tilanteissa. Silloin tulee ajatelleeksi epäoleellisia asioita ja keskittyminen häiriintyy.

– Vähän enemmän pitäisi olla myös voitontahtoa. Ei voi sanoa, että tulee tietyissä tilanteissa luovuttaneeksi, mutta sellainen viimeinen puristus puuttuu.

Tavoitteekseen Heino julistaa ammattilaispelaajan aseman saavuttamisen. Hän kertoo, että Suomessa on tällä hetkellä vain muutamia frisbeegolfia ammatikseen pelaavia ihmisiä.

Heinon mukaan lajin nouseva suosio saattaa tulevaisuudessa kasvattaa ammattilaispelaajien määrää. Hän on huomannut lajin kehityksessä selviä merkkejä edellisvuosiin nähden.

– Pelaajat ovat kehittyneet huimasti. Ratoja on rakennettu joka puolelle Suomea ja uudet radat ovat aina parempia kuin edelliset, Heino hehkuttaa.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että frisbeegolf olisi tulevaisuudessa tosi iso laji. Se olisi hienoa nähdä, missä laji on viiden vuoden päästä.

Uudenkaupungin alueella on myös havaittavissa lajin nousevaa buumia, sillä Sorvakkoon avataan elokuussa 18-väyläinen rata ja Kalantiin avattiin 21-väyläinen maksullinen rata kesäkuussa.

Heino on aktiivisena lajin harrastajana tyytyväinen alueen harrastusmahdollisuuksiin. Sorvakon ratahanke sekä Lokalahden ja Kalannin radat saavat Heinolta positiivista palautetta.

Loppukesän ohjelmana Heino valmistautuu elokuussa järjestettäviin SM-kisoihin. Lajin ulkopuolella Heinolla on edessä muutto Turkuun.

– Siellä pääsen harjoittelemaan muiden huippupelaajien kanssa. Turun kentät ovat myös tuttuja minulle entuudestaan.