Jatkosota

0

Mika Nurminen kommentoi kirjoitustani ”Historiaa 80 vuoden takaa” monelta kannalta. Kiitos kommentista, hyvä, että historia kiinnostaa. Asiakokonaisuus on tässä kuitenkin hyvin laaja, joten sen selvittäminen lyhyesti on vaikea. Nurminen epäili oliko jatkosotaan pakko lähteä sekä oliko elintarviketilanne niin huono, että se vaati ulkopuolista apua.

Apuna hän käytti Mauno Jokipiin kirjan kannanottoa, ettei ruokatilanne enää 1941 ollut niin epätoivoinen, että sen varjolla oli pakko osallistua sotaan. Tämän lisäksi hän esittää, että Suomessa kohdeltiin sotavankeja huonosti.

Eräällä laivamatkalla Jokipii oli pitänyt sotaveteraaneille esitelmän ”Suomen tie jatkosotaan”. Minä en ollut siellä mukana, mutta yksi sotaveteraani Lokalahdelta, joka oli valveutunut sotahistoriasta, otti minuun yhteyttä ja esitti asian. Hänen mielestään tässä esitelmässä oli historiallinen virhe. Olin samaa mieltä. Asia ei koskenut ruokaa. En lähde avaamaan tätä Jokipiin esitelmää enempää asian laajuuden takia, mutta näyttää siltä, että historiantutkijoilla sattuu myös virheitä.

Jos palataan tähän ruokapulaan jota Jokipii oli vähätellyt, niin voi todeta, ettei asianomainen ole tätäkään asiaa hallinnut.

Talvisota aiheutti sen, että syksyn työt jäivät kesken ja kevään 1940 kylvöt myöhästyivät ja kesä oli kuiva. Kesän 1940 sato oli katastrofimaisen heikko ja tästä alkoi puutteen kierre koko sodan ajaksi.

Elintarvikepula oli maailmanlaajuinen. Ainoastaan Saksassa oli suuret elintarvikkeiden varastot. Hitler oli viiden vuoden ajan kartuttanut Saksan ruokavarastoja. Saksassa oli kehitetty myös elintarvikkeiden monivuotista säilyttämistä sen ajan tekniikan mahdollisuuksilla.

Kun Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon 1941 ja eteni nopeasti syvälle maahan, Saksan ilmavoimat polttivat kaukana rintaman takana viljaa laajoilla alueilla. Tämä aiheutti ankaran ruokapulan Neuvostoliitossa. USA oli sitoutunut auttamaan Neuvostoliittoa, mutta USA:n viljavarat hupenivat ja New Yorkin kaupunki joutui elintarvikesäännöstelyyn. Silloin USA esitti uhkavaatimuksen Suomelle sodan lopettamisesta välittömästi, koska se olisi helpottanut Neuvostoliiton tilaa. USA:lle ei silloin merkinnyt Suomen itsenäisyys mitään kun sen oma etu oli kysymyksessä.

Sotavankien suuri kuolleisuus johtui ruokapulasta.

Jatkosotaa ei voitu välttää. Jos Suomi olisi ollut passiivinen, Saksa olisi valloittanut Suomen ja Saksan hävittyä Neuvostoliitto olisi käynyt sodan Suomen läpi.

Olisimme joutuneet Neuvostoliiton vallan alle.

Kauno Pietilä

Kalanti