Jazzkukko vei mantereelta toiselle

0
Kaisa Mäensivu, Joe Peri ja Lassi Kouvo vetivät runsaasti kuulijoita Pakkahuoneen torille Jazzkukon avajaiskonsertissa.

Laitilassa järjestetty Jazzkukko-festivaali tarjosi ohjelmaa seitsemänä päivänä ja innostunutta yleisöä riitti kaikkiin tapahtumiin. Kaupungintalon konsertissa

Kari Antila Quartetin soittajat eivät esittäneet jazzia, vaan he olivat intrumenttiensa kanssa itse jazz. Kitaristi Kari Antila, pianisti  Alexi Tuomarila, rumpali  Tuomas Timonen  ja basisti  Teemu Åkerblom  saivat aikaan ilmiön, jota voi kutsua jazzin taiaksi.

Antilan korona-aikana säveltämä musiikki vei Afrikkaan, Brasiliaan ja New Yorkiin. Kitaristi on ammentanut inspiraatiota erityisesti Brasiliasta, mikä on tuonut hänen musiikkinsa rentoutta ja kitaran kielissä soljuvaa iloa.

Konsertissa kuultiin myös laulaja  Jennie Storbackan  jazz-tulkintoja. Storbacka kasvoi jazziin jo lapsena, sillä hänen isänsä on jazzmuusikko. Häneltä sujuivat niin brasilialainen letkeä bossanova kuin Kuolleet lehdet -klassikko, jonka hän lauloi alkuperäiskielellä ranskaksi.

Ruotsalaisen  Lisa Nilssonin  Säg det igen  -kappaleen laulaja nimesi maailman kauneimmaksi rakkauslauluksi. Kappale ja sen sielukas tulkinta oli koskettava päätös konsertille.

Lauantain piknik-konsertin vetonaula oli kitaristi  Erja Lyytinen, mutta todellinen yllättäjä oli Peela. Alkuillasta esiintynyt kansainvälisen tason yhtye häikäisi taidoillaan ja nuoruuden innollaan Jazzkukon yleisön.

Peelan svengaavasta meiningistä vastasivat  Johannes Granroth  (kitara),  Severi Sorjonen  (rummut),  Maja Mannila  (koskettimet, laulu),  Sami Leponiemi  (saksofoni),  Oliver Karttunen  (basso), ja  Mikko Antila  (perkussiot).

Pianisti  Lenni-Kalle Taipale  ei peitellyt iloaan esiintyessään live-yleisölle. Hänellä ja laulaja  Sami Pitkämöllä on taito saada kuulijoiden sydämet puolelleen. Lenni-Kallen jazzversio  Lasse Mårtenssonin Myrskyluodon Maijasta  ja Pitkämön Sting-tulkinnat saivat veren kiertämään.

Viimeisenä esiintynyt Erja Lyytinen imaisi illan pimetessä väkeä lavan edustalle jammailemaan. Hän päätti keikkansa Tapio Rautavaaran  tunnetuksi tekemän kansansävelmän,  Juokse sinä humman, hurjaan rockversioon.

Jazzkukko-festivaalin taiteellinen johtaja Kari Antila on intohimoinen ja tinkimätön jazzmuusikko, joka on ottanut elämäntehtäväkseen myös rytmimusiikin tunnettuuden lisäämisen kotimaassaan ja -kotiseudullaan. Antila totesi perjantain konsertissa esiintyneensä viimeksi puolitoista vuotta sitten Madridissa.