Kesätyönä elinkeinotoiminnoissa auttaminen

0
Bohumil "Bobo" Kotlar työskentelee tänä kesänä mm. Ukipoliksessa

Bohumil ”Bobo” Kotlar istahtaa työpaikkansa Ukipoliksen pihapenkkiin. Kotlar on juuri tullut työprojektinsa kuvauskeikalta. Kauaa ei nuori mies ehdi rupatella, kun tarjoilijan työt kutsuvat keskustassa.

Slovakiasta kotoisin oleva Kotlar on tottunut tiukkaan aikatauluun ja kiireeseen, vaikka se olisikin välillä stressaavaa. Hän on ehtinyt tekemään kesätöitä jo muutaman vuoden ajan.

– Olen tehnyt peltotöitä, kuten mansikanpoimintaa. Lisäksi olen ollut asiakaspalvelijana kaupassa ja ravintoloissa, Kotlar kertoo.

– Joka vuosi olen halunnut ottaa isomman ja haastavamman työn vastaan.

17-vuotias Kotlar on tänä kesänä töissä sekä Gasthaus Pookissa että Ukipoliksessa. Tarjoilijan töistä on jo kokemusta, mutta Ukipoliksessa Kotlar pääsee työskentelemään maahanmuuttajille ohjatussa MOPPI-hankkeessa.

– Autan maahanmuuttajia elinkeinotoiminnoissa. Esimerkiksi suomea puhumaton ja englantia heikosti puhuva perhe muuttaa Uuteenkaupunkiin ja he tarvitsisivat lapselle päivähoitopaikan. Autan perhettä ja kerron heille, mistä täältä löytyy päiväkoteja.

Kieliä Kotlar pääsee hyödyntämään kesätöissä, sillä kielitaitoa löytyy vaikka muille jakaa. Hän kertoo osaavansa suomen ja slovakian lisäksi tšekkiä ja englantia sekä venäjän, puolan ja ukrainan alkeet.

– Lisäksi opiskelen lukiossa espanjaa, saksaa ja venäjää vähän lisää.

Kotlar tekee maahanmuuttajille tarkoitettuja YouTube-videoita Uudenkaupungin palveluista esimerkiksi ulkoliikuntapaikoista ja perhepalveluista. Videoissa esitellään kyseisiä paikkoja ja niiden yleisiä tietoja.

Ensimmäisen kerran 14-vuotiaana kesätöihin mennyt Kotlar on saanut kesätöistä paljon neuvoja elämää varten. Nykyistä työpaikkaa Ukipoliksessa Kotlar kuvailee opettavaiseksi.

– Projektissa mukana olleena opin myös lisää Uudestakaupungista, viisi vuotta Uudessakaupungissa asunut Kotlar kertoo.

Kesätöiden kautta Kotlarille on valjennut, mitä kaikkea hän voi omilla taidoillaan tehdä. Kotlarilla on myös syntynyt ajatusta, mihin hän haluaisi tulevaisuudessa suuntautua opintojen parissa.

– Olisi hienoa päästä opiskelemaan lingvistiikkaa. Siinä opiskellaan kieliä ja maiden kulttuureita. Kun tutustun työni kautta ihmisiin, silloin en vain auta heitä, vaan tutustun heihin, heidän kotimaahan ja heidän kulttuuriin.

– Haluaisin päästä suurlähettilääksi, Kotlar päättää.

Kotlar on omien kokemuksien kautta viihtynyt kesätöissä hyvin. Hän haluaakin suositella töitä nuorille ja antaa samalla ohjeita kesätöihin haluaville nuorille.

– Moni nuori haluaa saada taskurahaa, mutta samalla lomailla. Kannattaa miettiä kesätöitä enemmän kokemuksen kautta, kuin palkan takia.

– Kannustaisin hakemaan mahdollisimman moneen työpaikkaan. Jos ensimmäiseen työpaikkaan et pääse, niin sinulla on kuitenkin olemassa varasuunnitelma.

Tämän kesän työt ovat siinä pisteessä, että Kotlar pääsee vihdoin lomalle. Hän viettää loppukesän perheensä kanssa Slovakiassa sukulaisia tapaamassa.

Koulun ja kesätöiden ohella nuorien on syytä myös kesällä varata aikaa lomailuun ja rentoiluun. Näin myös koripalloa vapaa-ajalla harrastava Kotlar aikoo tehdä.

– Töissä on ollut stressaavia ja jännittäviä tilanteita matkan varrella, joten nyt haluan rentoutua ja nauttia sukulaisten sekä kavereiden seurasta.