Kilpaleivontaa ja kissoja – kiinnostus Aurahoviin on kasvanut

0
Eira Länsipaltta toi Aurahoviin mukanaan myös Emma-kissan.

Uudenkaupungin Ketunkalliolla sijaitsevan Aurahovin asukasmäärä on johtaja Evamaria Ståhlbergin mukaan kasvanut alkuvuodesta tasaisesti. Kiinnostus on ollut kasvussa etenkin kesällä.

– Olemme saaneet kesällä paljon uusia yhteydenottoja. Ehkä ihmiset vierailevat nyt loma-aikana vanhempiensa luona ja arvioivat heidän olevan tuen tarpeessa, Ståhlberg pohtii.

Asukkaiden ikä ja toimintakyky vaihtelee. Kaikille on talossa kuitenkin samat palvelut, kuten ruokahuolto.

– Asukkaat saavat täällä keskittyä elämäänsä ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. He saattavat esimerkiksi vierailla toistensa luona, Ståhlberg kertoo.

Sosiaalisesti aktiivisia ovat myös yhdessä seniorikoti Aurahoviin tulleet Impi Leinonen ja Vesa Torvinen. He ovat ensimmäisiä taloon muuttaneita asukkaita. He muuttivat jo viime vuoden lopulla, ennen kuin talo edes virallisesti avasi ovensa.

– Me olimme jo pari vuotta kytänneet seniorikotia, ennen kuin kuulimme tästä, Torvinen muistelee.

Runsaan puolen vuoden aikana pariskunta on tutustunut useimpiin taloon heidän jälkeensä muuttaneisiin ihmisiin. Ystäviä he ovat saaneet paljon, ja osa uusista asukkaista on ollutkin jo entuudestaan tuttuja kaupunkilaisia.

– Uudet asukkaat pyytävät usein käymään. Ja, jos jonkun ovi on kauan kiinni, niin kysymme hoitajilta, mikä on tilanne ja onko jotain sattunut, Torvinen kertoo.

Torvinen kuvailee Leinosen olevan talossa häntä ulospäinsuuntautuneempi. Hän toimii muun muassa etsivän vanhustyön kerhotoiminnassa.

– Impi leipoo hoitajien kanssa kilpaa siitä, kenellä on parhaimmat leipomukset, Torvinen naurahtaa.

– Se on mukavaa ajankulua, Leinonen hymähtää.

Pari on aktiivinen, ja he kertovat käyneensä juuri teatterissa. Leinonen pääsee vielä itse kävelemään moneen paikkaan, vaikka esimerkiksi korkeat rappuset ovat hänelle haastavia.

Yksiössä asuva Eira Länsipaltta on talon uusin asukas. Hän muutti Aurahoviin omakotitalosta huhtikuussa. Länsipaltta ei enää pystynyt itse hoitamaan kaikkia talon askareita, kuten nurmikon leikkausta.

– Kotona tottui maata tonkimaan, Länsipaltta kertoo.

Ystäviä Länsipaltta on saanut talon ruokalassa käydessään. Kotoisuuttaa lisää hänen kanssaan Aurahoviin muuttanut Emma -kissa, jota Länsipaltta silittelee lempeästi.