Korona vei näyttelijän työt – nyt kesä on entistä vauhdikkaampi

0
Lauri Ketosella on monta rautaa tulessa.

Uusikaupunki

Uusikaupunkilaistaustaisella Lauri Ketosella riittää kiirettä. Kalenteri on täynnä niin koronan takia siirtyneitä, kuin uusiakin projekteja. Kesän aikana hän toimii teatteriohjaajana, -näyttelijänä ja muusikkona. Myös syksylle on jo suunnitelmia.

– Nyt saa tehdä töitä vähän stressiksi asti, Ketonen toteaa.

Freelance-näyttelijänä työskentelevä Ketonen ei kuitenkaan valita. Tiukat rajoitukset veivät viime vuonna työt, kun esityksiä ei saanut tai uskaltanut järjestää. Ketonen muistelee olleensa bändin kanssa laivakeikalla maaliskuussa 2020. Koronasta oli tuolloin jo puhetta, ja muusikkoryhmä päättikin lähteä kotiin päivää suunniteltua aiemmin.

– Sen jälkeen ei ole takaisin menty, Ketonen kertoo vakavana.

Häntä työllisti enää rooli Helsingin Kaupunginteatterin Päiväni Murmelina -näytelmässä. Sitä ehdittiin harjoitella ja esittääkin 40 kertaa, mutta sekin jouduttiin lopettamaan ennen joulua. Ihmiset eivät juurikaan edes uskaltaneet tulla teatteriin, vaikka Ketosen mukaan niissä otettiin korona hyvin huomioon.

Korona-ajan alkuvaiheessa teatterityöläisten keskuudessa vallitsi Ketosen mukaan yhteinen ”tsemppauksen meininki”, toisten tukeminen ja rohkaisu. Pian alan työntekijät kuitenkin huomasivat, miten eriarvoisessa asemassa he ovat muihin aloihin nähden. Hän ihmetteleekin aluehallintoviraston toimintaa.

– Tämä on intohimolaji. Tuntuu, että se yritettiin tukahduttaa, Ketonen sanoo.

Kun töitä ei ollut, muodostui arkeen muita rutiineja, kuten joogaa ja pidempiä lenkkejä koiran kanssa. Ketonen pyrki myös katsomaan oopperoiden ja muiden esiintyvien taiteilijoiden stream- , eli suoratoistolähetyksiä.

– Kyllähän aika välillä kävi pitkäksi. Loppua kohden ahdistikin, Ketonen kuvailee.

Töitä on ruuhkaksi asti


Nyt rajoitusten hellitettyä Ketosen työt ovat kasaantuneet. Esimerkiksi Hyvää Pahaa Rahaa- näytelmä piti esittää jo viime kesänä. Sen ja Myrskyluodon Maijan esityskausi osuu nyt samaan ajankohtaan. Näiden kahden päätyttyä hän hyppää heti Pauli -hahmon kenkiin komediassa Kolmen kimppa .

Vaikka Ketonen pitää siitä, että kaupungit ja ihmiset vaihtuvat eri töiden myötä, tuntuu kesän tahti hänestäkin jo kuormittavalta. Freelancerin ja teatterialan töiden kausiluontoisuus ja epävarmuus johtivat siihen, että mies lupautui mukaan lähes kaikkiin tarjottuihin projekteihin. Muutamasta hän joutui kieltäytymään aikataulujen päällekkäisyyden vuoksi.

– Vaikka nyt on vähän stressiä, niin välillä huomaan, että olen lopulta tekemässä vain kivoja juttuja, Ketonen hymähtää.

Töiden monipuolisuus auttaa miestä jaksamaan: yhtenä hetkenä hän saattaa dubata lasten animaatioita, toisena näytellä tai ohjata. Lisäksi hän esittää musiikkia ja juontaa tapahtumia. Näytteleminen on näistä kaikista kuitenkin lähinnä hänen sydäntään.

– Nälkä kasvaa syödessä, mies myöntää.

Hyvää pahaa rahaa Pyhämaan Suviteatterissa 4.–25.7., Myrskyluodon Maija Pyhämaan Santtion kesäteatterissa 9.–31.7., Kolmen kimppa Mantereenpään kesäteatterissa 30.7.–15.8.

Fakta: Lauri Ketolan esiintymiset Uudessakaupungissa:

Harrastajanäyttelijä, Uudenkaupungin teatteri, Lentävä Lokki ja Bonk-teatteri 1992–2002 – 19 näytelmää

Näyttelijä, Uudenkaupungin teatteri, Viulunsoittaja-musikaali 2004–2005

Juontaja, Uudenkaupungin 400-vuotisjuhla vuonna 2017

Ohjaaja, Uudenkaupungin teatteri, Katri Helena –musikaali vuonna 2018

Esiintyjä ja juontaja, useita Kesän soundeja

Ohjaaja, Pyhämaan Suviteatteri, Hyvää pahaa rahaa -näytelmä 2021

Näyttelijä, Pyhärannan Santtion kesäteatteri, Myrskyluodon Maija -näytelmä 2021