Kuiva sää on kurittanut kaupungin kasveja

0
Puistotyöntekijä Marko Vuorela ajaa säiliöautolla koko päivän kestävätn kasvienkastelukierrokset maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Helteisinä kesinä kaupungin puistotyöntekijä Marko Vuorela tekee kolme kertaa viikossa koko päivän vievän kasvien kastelukierroksen. Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin hän kulkee ympäri kaupunkia viisi kuutiota vettä kerrallaan kuljettavan traktorin kanssa ja käy välillä täyttämässä säiliötä uudestaan. Poikkeuksellisen kuivana kesänä töitä on riittänyt tavallistakin enemmän.

– Tänään aloitin kierroksen jo aamuneljän jälkeen Vakka-Suomenkadun lyhtypylväsistutuksista. Muuten kastelureittini vaihtelevat, mutta Vakka-Suomenkatu täytyy aina hoitaa ensin, koska se on Alisenkadun ohella kaupungin ruuhkaisin väylä. Korkealla lyhtypylväissä olevat istutukset kastellaan pitkävartisella rännipesurilla, jotta vesi saadaan nostettua tarpeeksi ylös, Vuorela kertoo.

Alan ammattilaisena hän tietää, ettei kasvi pysty imemään kerralla tarpeeksi vettä, joten hosumiseen ei ole varaa.

– Palaan pari, kolme kertaa kastelemaan saman kohdan, jotta vesi pääsee imeytymään. Siksi kävelen samaa aluetta edestakaisin. Tämä työ vaatii kärsivällisyyttä, Vuorela lisää.

Osa kaupungin istutuksista on päässyt kärähtämään ahkerasta kastelusta huolimatta. Myllymäellä osa perennoista ja puista on alkanut kuivua ja esimerkiksi Pakkahuoneella on osa istutuksista vaihdettu uusiin, mutta silti kasveja on kuollut.

– Tosin rikkaruohot ovat kasvaneet aivan samalla tavalla kuin ennenkin. Rikkakasvien kitkeminen kuivasta maasta on hidasta, ne eivät nimittäin irtoa kuivasta maasta kunnolla juurineen, kaupunginpuutarhuri Saija Peltola kertoo.

Kuiva kesä on polttanut myös nurmikoita ja niittyjä, joten puistopuolen työntekijöiden työaikaa on vapautunut ruohon leikkaamisesta muihin tehtäviin.

–Tällä hetkellä meillä kiertää enää vain yksi henkilö ajamassa nurmikoita viikoittain. Olemmekin tehneet tavallista enemmän penkkien kunnostustöitä, Peltola toteaa.

Kaupungissa on kesän aikana kylvetty uutta nurmea useampaan paikkaan. Esimerkiksi Sorvakon kunnostetun venerannan ympäristöön ja pumptrack- ja skeittipuiston viereen.

– Nurmi ei ole lähtenyt kasvuun toivotulla tavalla. Kesä ei ole ollut viheryksikön näkökulmasta missään mielessä kovin helppo, Peltola lisää.

Sorvakon metsiin rakenteilla olevan frisbeegolf-radan ympäristöön kylvetty vilja on osittain lähtenyt kasvamaan, mutta väylille kylvetty nurmikko ei ole lähtenyt kasvuun toivotulla tavalla.

– Sorvakon tulevalla Frisbeegolf-reitillä näkyy selkeät kasvurajat ja se on kyllä ongelmakohde. Maa ei kestä kulkemista samalla tavoin kuin jos nurmi olisi kasvanut peitteeksi, Peltola huomauttaa.

Kirjaston Rantakadun puoleinen rinne on puolestaan on Peltolan mukaan onnistunut hyvin.

– Sinne ei ole vaihdettu alkukesän istutuksen jälkeen yhtäkään kasvia ja tihkukastelu on riittänyt pitämään rinteen vehreänä.

Ympäri kaupunkia istutetaan vuosittain satoja kasveja erikokoisiin ruukkuihin. Tällaisia löytyy Vakka-Suomenkadulta, Aliseltakadulta, Ylisenkadun alkupäästä, Pakkahuoneen rannasta ja Tervaporttisillan lähettyviltä.

– Purkeissa olevat kasvit ovat pärjänneet ihan hyvin. Tosin nyt, kun helteet palaavat, saattavat kasvit ottaa nokkiinsa kovassa paahteessa, varsinkin, jos tuuli pääsee niitä vielä kiusaamaan, Peltola pohtii.

Nyt kasvit kaipaisivat Peltona mukaan kipeästi useamman päivän kestävää tasaista sadetta, mutta ei missään nimessä rankkoja ukkoskuuroja.

– Ei muutaman millin sateesta ole enää mitään apua ja toisaalta maa on niin kuiva, että kaatosade aiheuttaisi jo vahinkoja.

Peltola pelkää, että kaupungin eri ikäisiä lehtipuita saattaa kuolla tämän kesän helteisiin muuallakin kuin Myllymäellä.

– Osa puista on jo kellastunut ja ne pudottavat lehtiään. Puut yrittävät säästellä itseään, kun energia ei yksinkertaisesti riitä kasvuun.

Myös kukkien kukinnat ovat normaalia nopeammin ohi lämpimän kesän takia. Monen kasvin kukinta oli monta viikkoa etuajassa ja niinpä kukinnat ajoittuivatkin osittain jo alkukesään.

Kasvit ovat säästyneet tänä vuonna suuremmilta ötökkatuhoilta, mutta yksi mielenkiintoinen havainto on puhuttanut erityisesti viheryksikköä tänä kesänä.

– Aluksi luulimme, että Myllymäen leikkikentällä olisi maa-ampiaisia, mutta paikalliset hyönteisharrastajat kävivät tunnistamassa hyönteisen mehiläishukaksi. Ne eivät ole aggressiivisia, mutta tekevät vähän samanlaisia koloja kuin maa-ampiaiset. Olemme laittaneet puistoon kylttejä kertomaan asiasta, mutta niitä ei aiota myrkyttää, sillä ne eivät ole vaaraksi ihmisille, Peltola lisää.

Fakta
Puutarhurin vinkit

Tehokkain pihakasvien kasteluaika on varhain aamulla.
Kastelu kannattaa tehdä tyynellä säällä, koska tuuli lisää veden vaihtumista.
Jos kasvi on pienessä purkissa ja aurinkoisessa paikassa, kannattaa sille antaa pikkutippa vettä keskellä päivääkin.
Kasvien katteet auttavat paahteessa, koska ne hidastavat veden haihtumista.
Katetuissa kukkapenkeissä tulisi kuitenkin huolehtia, että vesi menee katteen läpi multaan asti.
Kastelua ei tulisi koskaan tehdä kylmällä vedellä, koska se aiheuttaa shokkitilan kasvien lehdille.
Kastelu siis haalealla tai seisoneella vedellä, jos mahdollista.